Emőke
-4 °C
9 °C

Sms-ben értesít a földhivatal

2005.06.29. 13:28
A földhivatalok januártól sms-ben is értesítenek bárkit tulajdoni lapján történő változásról, ha erre igányt tart. Ennek az éves díja 1500-2000 forint lesz. Az intézkedéssel a lakásmaffia ellen akarnak fellépni.
Szeptembertől indul az új földhivatali szolgáltatás: aki igényt tart rá, folyamatosan értesülhet arról, történt-e változás a tulajdoni lapján. Az új informatikai fejlesztés célja, hogy az ügyfelek biztonságban érezhessék magukat, ne fordulhasson elő, hogy tudtuk és beleegyezésük nélkül valaki illetéktelenül, hátsó szándékkal módosítsa az adatokat.

Lakásmaffia ellen

Vagyis egyértelműen a lakásmaffia tevékenységének visszaszorítása a cél - mondta a Világgazdaságnak Berczi Norbert, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. A fejlesztések két irányban folynak, az egyik - s ez fejeződik be hamarabb - lehetővé teszi, hogy az ügyfél a megadott e-mail címre automatikus értesítést kapjon, ha a tulajdoni lapját érintő változás átvezetésére kérelem vagy más beadvány érkezik. A következő etapban a mobiltelefonos üzenetküldés, azaz az SMS-értesítés műszaki feltételeit teremtik meg. Várhatóan a jövő év januárjától indulhat a szolgáltatásnak ez a része.

Mindezt az elmúlt évek során végrehajtott földhivatali fejlesztések, a digitális ingatlan-nyilvántartás megteremtése teszi lehetővé - hívta fel a figyelmet Berczi Norbert. Enélkül elképzelhetetlen volna, hogy az ország bármelyik ingatlanáról pillanatok alatt információkat nyerhessenek. A speciális informatikai szolgáltatás ötletgazdája az agrártárca volt, ám kellő anyagi erő híján - piaci alapon - külső forrásbevonással valósul meg a fejlesztés.

Az éves előfizetéssel lehet majd hozzájutni a szolgáltatáshoz, ennek díja 1500-2500 forint körül alakul ingatlanonként, attól függően, milyen értesítési formát, illetve hány üzenetet magában foglaló csomagot választ az ügyfél. A földhivatalok ügyfélszolgálatainál lehet majd szerződést kötni a szolgáltatásra egy formanyomtatvány kitöltésével. A megrendelést évente ismételni kell. Aki a mobiltelefonos értesítést választja, SMS-váltással újíthatja meg a szerződését.