Vince, Artúr
-5 °C
0 °C

Egyre többen nyújtózkodnak tovább takarójuknál

2007.10.09. 07:43
A lakossági számlákra érkező jövedelmek egyre nagyobb hányadához kapcsolnak hitelkeretet az ügyfelek - legalábbis ez derül ki a vonatkozó jegybanki statisztikákból.

Az MNB adatai szerint a háztartási szektornál kinnlévő folyószámlahitelek állománya augusztus végén már megközelítette a 260 milliárd forintot; ez bő harmadával több az egy évvel korábbinál, a két esztendővel ezelőtti mennyiségnek pedig csaknem a duplája. A lakossági ügyfelek annak ellenére szeretnek rendszeresen túllépni a jövedelmük által szabott határokon, hogy a folyószámlahitelek kamatai még mindig stabilan 20 százalék körül mozognak: sőt, a hivatalos statisztikák szerint az elmúlt egy évben enyhén drágultak is az ilyen típusú kölcsönök.

A folyószámlahitelek terjedésének persze a bankok sem állnak útjába, hiszen bár viszonylag kockázatos, ám elég jól jövedelmező konstrukcióról van szó. A feltételek egyre rugalmasabbak: a piaci szereplők túlnyomó többségénél három hónapos számlamúlt már elég a kölcsönhöz, még akkor is, ha az adós jövedelme eddig más bankhoz érkezett.

A hitel összege alapesetben minden banknál a rendszeres havi jóváírások kétszerese lehet: a minimális küszöb többnyire 50 ezer forint - az OTP-nél és a K&H-nál ugyanakkor 30 ezer, az MKB-nál pedig 100 ezer forint az alsó limit -, a felső határ pedig jellemzően 500 ezer és egymillió forint között mozog. (Az MKB Bank ebből a szempontból is kivételt jelent: ott megfelelő jövedelem esetén akár kétmillió forintig is elmehet az ügyfél.)

Az eléggé egy kaptafára menő konstrukciók között ugyanakkor megjelentek a kedvezményes változatok is. A viszonylag friss szereplőnek számító Allianz Bank ügyfelei, amennyiben a csoport szolgáltatásainak meghatározott körét igénybe veszik, két százalékkal alacsonyabb éves kamat mellett igényelhetik a keretet. Az Erste ügyfelei a csoportnál kötött életbiztosítás fedezete mellett kérhetnek kölcsönt, amelynek összege legalább százezer forint, maximum az életbiztosítás visszavásárlási értékének 80 százaléka lehet.

Az Inter-Európa ügyfelei értékpapír-, illetve bankbetétfedezetet kínálhatnak fel a kölcsön mögé, így a kamat 2 százalékkal alacsonyabb lehet a standard konstrukcióénál. Az OTP Bank szintén elfogad lekötött betétet fedezetként, így a THM 16,41 százalék lehet. A Volksbank is nála elhelyezett betétet fogad el - a jövedelmen kívül - fedezetként, így az adós 12,17 százalékos THM-re számíthat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!