Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyre többen nyújtózkodnak tovább takarójuknál

2007.10.09. 07:43
A lakossági számlákra érkező jövedelmek egyre nagyobb hányadához kapcsolnak hitelkeretet az ügyfelek - legalábbis ez derül ki a vonatkozó jegybanki statisztikákból.

Az MNB adatai szerint a háztartási szektornál kinnlévő folyószámlahitelek állománya augusztus végén már megközelítette a 260 milliárd forintot; ez bő harmadával több az egy évvel korábbinál, a két esztendővel ezelőtti mennyiségnek pedig csaknem a duplája. A lakossági ügyfelek annak ellenére szeretnek rendszeresen túllépni a jövedelmük által szabott határokon, hogy a folyószámlahitelek kamatai még mindig stabilan 20 százalék körül mozognak: sőt, a hivatalos statisztikák szerint az elmúlt egy évben enyhén drágultak is az ilyen típusú kölcsönök.

A folyószámlahitelek terjedésének persze a bankok sem állnak útjába, hiszen bár viszonylag kockázatos, ám elég jól jövedelmező konstrukcióról van szó. A feltételek egyre rugalmasabbak: a piaci szereplők túlnyomó többségénél három hónapos számlamúlt már elég a kölcsönhöz, még akkor is, ha az adós jövedelme eddig más bankhoz érkezett.

A hitel összege alapesetben minden banknál a rendszeres havi jóváírások kétszerese lehet: a minimális küszöb többnyire 50 ezer forint - az OTP-nél és a K&H-nál ugyanakkor 30 ezer, az MKB-nál pedig 100 ezer forint az alsó limit -, a felső határ pedig jellemzően 500 ezer és egymillió forint között mozog. (Az MKB Bank ebből a szempontból is kivételt jelent: ott megfelelő jövedelem esetén akár kétmillió forintig is elmehet az ügyfél.)

Az eléggé egy kaptafára menő konstrukciók között ugyanakkor megjelentek a kedvezményes változatok is. A viszonylag friss szereplőnek számító Allianz Bank ügyfelei, amennyiben a csoport szolgáltatásainak meghatározott körét igénybe veszik, két százalékkal alacsonyabb éves kamat mellett igényelhetik a keretet. Az Erste ügyfelei a csoportnál kötött életbiztosítás fedezete mellett kérhetnek kölcsönt, amelynek összege legalább százezer forint, maximum az életbiztosítás visszavásárlási értékének 80 százaléka lehet.

Az Inter-Európa ügyfelei értékpapír-, illetve bankbetétfedezetet kínálhatnak fel a kölcsön mögé, így a kamat 2 százalékkal alacsonyabb lehet a standard konstrukcióénál. Az OTP Bank szintén elfogad lekötött betétet fedezetként, így a THM 16,41 százalék lehet. A Volksbank is nála elhelyezett betétet fogad el - a jövedelmen kívül - fedezetként, így az adós 12,17 százalékos THM-re számíthat.