Ágnes
-1 °C
2 °C

Vártnál kisebb a folyó hiány

2004.01.14. 13:59
A vártnál kisebb lett a novemberi folyó fizetési mérleg hiánya. Az elemzők 360-370 millió euróra várták a folyó deficitet, ezzel szemben kétszázmillió euró hiánnyal zárt a fizetési mérleg.
Tavaly novemberben kétszázmillió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg - közölte a Magyar Nemzeti Bank. A szezonális hatások kiszűrésével számított hiány 141 millió euróval kisebb az előző havinál. Ennek alakulásában elsősorban a reálgazdasági tranzakciók egyenlegének javulása játszott szerepet. Mind az áru-, mind pedig a szolgáltatásforgalom már harmadik egymást követő hónapban kedvezőbb képet mutat, mint az előző havi adat.

Nőtt az export és az import

Novemberben az áruforgalom egyenlegének kiadási többlete 3677 millió euró export és 3786 millió euró import egyenlegeként alakult ki. A hiány a szezonálisan kiigazított adatok alapján 62 millió euróval csökkent az előző hónaphoz képest, míg a tavaly novemberihez viszonyítva lényegében nem változott. Az év tizenegyedik hónapjában mind az export, mind az import értéke növekedett az előző hónaphoz képest.

Magyar befektetők 15 millió eurót fektettek be külföldön, míg külföldi befektetők 44 millió eurót hoztak be az országba. November végén a jegybanki tartalékok értéke 10,5 milliárd euró volt.

A Napi Gazdaság által korábban megkérdezett elemzők 140 milliós szórással 300 és 440 millió euró közötti novemberi hiányt jeleztek előre.