Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Hétfőn újabb kamatemelés?

2003.06.20. 16:08
Péntekre megnyugodtak a kedélyek a forintpiacon. A magyar valuta a délelőtti gyengélkedés után délután 261 forintra erősödött. Ez azonban még messze van a 250 forintos jegybanki céltól. Nem meglepő, hogy a piac arra számít, hogy a mostani kamatszint nem sokáig marad. Vannak, akik arra számítanak, hogy már hétfőn újra kamatot emel a jegybank.
Pénteken délután háromkor 261,05/15 forinton jegyezték az eurót a bankközi devizapiacon. Ez mintegy három forinttal olcsóbban a csütörtök délutáni 264,00/50 forintos árfolyamnál. Ez 7,49 százalékos forint pozíciónak felel meg a sáv erős oldalán, ami 116 bázispontos javulás az előző napi értékhez képest - jelentette az MTI.

Péntek délutánra erősödött a forint

A kereskedők szerint a nap nyugodtabb volt, mint az utóbbi napok bármelyike. Mint ismeretes, egész héten, de különösen csütörtökön, a kamatemelésről szóló döntés után, a piacot kapkodó, ideges kereskedés jellemezte.

Az euró árfolyama délelőtt még csak 263-265,50 forint közötti sávban mozgott, ami nem jelentett volna komoly erősödést az előző naphoz képest. Délután viszont megkezdődött a forintárfolyam emelkedése, délután már csak 261,45 forintba került az euró.

A forint egész nap nem csúszott hat százalék alá, amit a távirati iroda tájékoztatása szerint a piacon a német befektetők államkötvény vásárlásával magyaráznak. A magyar valuta legrosszabb pozícióját délelőtt 6,33 százalékon, a legjobbat 7,49 százalékon érte el.

A dollár a nemzetközi piacokon gyengült az euróval szemben, s a magyarországi piacon ezt követte az amerikai valuta gyengülő jegyzése. Délután 224,25/50 forinton kereskedtek az amerikai valutával, több mint két forinttal olcsóbban a csütörtök délutáni 226,70/227,20 forintos árfolyammal.

A jegybank stabilizációra számít

Auth Henrik, a jegybank alelnöke a Napkelte péntek reggeli műsorában meglehetősen derűlátó volt. A forint/euró árfolyamával kapcsolatban ugyanis megjegyzete, hogy az 260-263 forint között stabilizálódhat az elkövetkező napokban. Annyit ehhez hozzátett: ennél gyengébb euróra nem számít - tájékoztatott a Napi Online.

A piac újabb kamatváltozást vár

A hosszabb lejáratok közül az egy hónapos kamat 9,50 százalékon stabilizálódott az előző napi 9,50-10,25 százalék közötti ingadozás után - közölte a nemzeti hírügynökség. Az ennél hosszabb lejáratokon pedig a 8,50 százalék körül kialakult kamatszint jelzi, hogy a piacon rövid életűnek tartják a csütörtökön 9,50 százalékra emelt jegybanki alapkamatot. A hosszú kamatok mintegy 50-100 bázisponttal csökkentek egy nap alatt a bankközi pénzpiacon.

A kereskedők az MTI szerint arra számítanak, hogy a jövő hét elején az euró/forint árfolyam a mostani 263-265 forintos sávban marad, s ez aligha enged teret egy gyors kamatcsökkentésnek. Mások viszont technikai okokkal indokolva azt sem tartják kizártnak, hogy már a Monetáris Tanács hétfői ülésén csökkentik a kamatot. Továbbra is vannak olyan elemzők, akik szerint az év elején az erős forinton sokat vesztő spekulánsok még nem hagyták el a magyar piacot, és most a gyenge forintra játszanak, hogy "visszanyerjék" akkor elvesztett pénzüket.