Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Már 263 forinthoz közelít az euró

2006.03.13. 12:40
Bedőlt a 260-as határ, a reggel még 258,20-ig felkúszó árfolyam esett, egy euróért már több mint két forinttal többet adnak a bankközi piacon. Gyengül a zloty is, az elemző szerint az a baj, hogy a forint a régiós piacokon várt korrekció után is 'lassú halálra van ítélve'.
Hétfőn nem sokkal déli 12 előtt átlépte a forint/euró kurzus a 260-as határt a bankközi piacon. A magyar pénz reggel még kisebb erősödéssel nyitott, délelőtt 258,20-ig is lecsúszott az euró, de ezután rohamléptekben lefelé indult a forint árfolyama. Dél körül 260,40 forintot kértek egy euróért, délután kettő körül a Portfolio.hu beszámolója szerint a forint/euró jegyzések megközelítették a 262-es szintet. Koradélutánra már a régióban a reggeli nyitáshoz képest a forint gyengült a legnagyobb mértékben (kb.1%), a zloty 0.9, a cseh korona 0.5, a szlovák korona 0.5%-kal értékelődőtt le. A feltörekvő piaci gyengülési hullám egyik "mozgatórugója", az izlandi korona csak ma a dollárral szemben 2, az euróval szemben 2.3%-kal zuhant. Fél háromkor elesett a 262-es szint is, majd fél ötkor már a 263 forintot ostromolta az euró.

Lélektanilag is mindenképpen fontos határ volt a 260-as szint, a múlt héten többször láttuk, hogy ezt megközelítve mindig visszapattan az árfolyam, de e mögött nyilván opciós ügyeletekből fakadó érdekek húzódtak - mondta az Indexnek Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője. A szakértő szerint vagy ezen érdekek nem léteznek már, vagy akkora volt a gyengülés irányába ható piaci nyomás, hogy nem sikerült megvédeni az árfolyamot.

A forint egyébként délig nem gyengült jobban ma, mint a régiós valuták, sőt, a zloty valamivel még többet esett, éppen egy százalékot, míg a forint zuhanása a ma reggeli erősödés után elért szintről sincs ekkora. Ez azonban csak azt jelenti, hogy jelenleg valóban az egész régióra kiható nemzetközi folyamatok érvényesülnek, azt nem, hogy a feltörekvő piacokon várt korrekcióból is hasonló mértékben részesedik a forint, mint a régiós devizák - emelte ki Török Zoltán. Az elemző szerint egyelőre nem lehet azt megmondani, hogy a várt visszaerősödés mikor és milyen forint/euró árfolyamnál érkezik, de ő maga azt várja, hogy inkább hamarabb, és egy még nem túl sokat továbbgyengült forintot ér majd el a hullám. A mai, délutánig már közel öt forintos esés még nem jelenti az elemző szerint azt, hogy azonnali jegybanki beavatkozásra lenne szükség.

Hosszabb távon azonban Török Zoltán már borúsabb képet fest: véleménye szerint az utóbbi fél évben a magyar pénz- és tőkepiacok alulteljesítettek a régióban, ennek oka pedig az államháztartás helyzete. 'A forint gyengülésre van ítélve, az a kérdés, hogy milyen ütemben és mennyit gyengül' - mondta Török Zoltán, aki ugyan lassú, folyamatos süllyedésre számít, de nem zár ki egy robbanás- és válságszerű helyzetet sem. Ennek oka már egyértelműen a magyar államháztartás helyzetében is keresendő, a feltörekvő piacok számára amúgy is kedvezőtlenné váló nemzetközi környezetben (a fejlett piacokon zajló kamatemelések csökkentik a kockázatvállalási hajlandóságot) a befektetők a magyar gazdasági adatok miatt magasabb kockázati felárat követelnek. Ez Török szerint hamarosan szükségszerűen kamatemelést eredményez, melyre jelenleg még azért nincs szükség, mert egyelőre a régiós devizákkal együtt mozgó forint egyedül úgysem tudna szembemenni a nemzetközi trendekkel.

Nagyon sok múlik azon, hogy az új kormány az EU, a hitelminősítők és a befektetők elvárásainak megfelelő fiskálispolitikába kezd-e, de erre Török Zoltán szerint bárki is nyerje a választásokat, nagyon kevés az esély. 'Tizenkét hónap távlatában a lassú halál forgatókönyve - a lassú de folyamatos gyengülés - látszik a legvalószínűbbnek' - mondta Török Zoltán.