Emőke
-4 °C
9 °C

Forint: nem lesz újra Kánaán

2006.04.28. 12:59
Tegnap este erősödött, reggel jól nyitott a forint, de már drágul az euró. Az amerikai Fed bejelentése számunkra annyiban lehet jó, hogy a piac nyugodtabban várjon az új magyar kormány első intézkedéseire.

A magyar idő szerint csütörtökön este elhangzott Fed-elnöki nyilatkozat nyomán a forint az akkor jellemző 265,30-as forint/eurós árfolyamról 263,20-ig is erősödött. Ma reggel még szintén ezen a szinten mozgott az euró ára, de délre már visszakapaszkodott 264 közelébe.

Csütörtökön ez történt: az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve elnöke, Ben Bernanke először fogalmazta meg explicit módon, hogy a kamatemelések végéhez közelítünk. A piacok, amelyek az év elején akár 5,5-5,75 százalékos amerikai kamatot is elképzelhetőnek tartottak, a bejelentés nyomán a jelenleg domináns 5-5,25-ös várakozásokról inkább az 5 százalék felé hajlanak - mondta az Indexnek Trippon Mariann. (Az irányadó kamatláb jelenleg 4,75 százalékos az USA-ban). Ez azonban nem szentírás - emelte ki a CIB vezető elemzője. Hiszen nem szabad elfelejteni, az elmúlt időszakban a Fed vezetői többször is felhívták a figyelmet arra, hogy a következő döntéseiket a korábbiaknál sokkal hangsúlyosabban határozhatják meg a friss adatok.

Pofon a dollárnak

A Fed-elnök szavai mindenesetre újabb pofont jelentettek az immáron egy hete amúgy is gyengülő dollárnak - és segítséget az utóbbi hónapokban gyengélkedő feltörekvő piacoknak. A régióban a forint és a zloty tudott élni a lehetőséggel, noha mindkét devizára belpolitikai események is hatnak, a piacok Varsóban is kormányalakításra várnak. A szlovák korona a szerdai, a cseh az éppen csütörtöki monetáris tanácsi döntés miatt nem tudott erősíteni, a jegybankok mindenütt a kamatok szinten tartása mellett foglaltak állást. A piac Prágában erre is számított, Szlovákiában viszont már előre beáraztak egy 0,25 százalékos emelést - mondta Trippon Mariann, hangsúlyozva, hogy a döntés a nem teljes létszámmal ülésező szlovák monetáris tanácsban mindössze egy szavazaton múlott. Ennek köszönhetően - Bernanke-bejelentés ide vagy oda - a szlovák korona még gyengült is csütörtök este, amikor a forint és a zloty már komolyabb erősödésbe kezdett.

Nem szabad túldimenzionálni az erősödést semmilyen szempontból: a kétforintnyi változás az euró árában az utóbbi időben szinte megszokottá vált. Másrészt pedig bár az amerikai fejleményekből egyelőre a forint profitált a legtöbbet a régióban, "van is honnan erősödnünk" - mondta Trippon Mariann, utalva arra, hogy a régiós piacokon az utóbbi néhány hónapban a forint veszítette értékéből a legtöbbet.

Segítség a forintnak

Az amerikai bejelentés nem jelenti azt, hogy újra "kegyelmi állapot" kezdődne a régióban, illetve Magyarországon - mondta az Index kérdésére az elemző. Az érdeklődés ugyan nőhet a régiós devizák, így a forint iránt is, de most a nemzetközi fejleményekhez hasonló súllyal esik latba az, milyen intézkedéseket hoz az új kormány. Trippon Mariann szerint így a Bernanke-meghallgatáson elhangzottak -persze abban az esetben, ha a fejlett piacokon körvonalazódó hangulatváltozás tartósnak bizonyul - abban segíthetnek, hogy az új kormány első lépéseire váró piac a következő hónapban a 260-266 közötti sávban tartsa az árfolyamot, tehát a jelentősebb gyengüléstől megkímélje a forintot.