Szilárda
0 °C
6 °C

Újabb negatív rekordot döntött a forint - jöhetnek a spekulánsok?

2006.06.20. 17:11
Az Index által megkérdezett alapkezelők megosztottak azt illetően, hogy a forint erősödésére vagy további gyengülésére van-e nagyobb esély a következő napokban, abban viszont egyetértenek: a magyar deviza kitettsége megnőtt, nyitva a kapu a spekulánsok előtt. Akik, ha jönnek, biztosan a forint gyengítésére játszva próbálnak minél magasabb kamatszintet kicsalni az MNB-ből.
Kedden napközben újabb történelmi mélypontra is süllyedt a forint, a déli órákban az euró átmenetileg a 277-es szintet is átlépte. Délutánra ismét sikerült valamennyire visszakapaszkodni, 276,3 köré, ami még mindig több mint egy egységgel rosszabb, mint a már múlté lett, 275,20-as, 2003 telén elért negatív rekord.

Jöhetnek a spekulánsok?

Támasz nélkül maradtak a befektetők, a kormány után a hétfői kamatdöntéssel a jegybank is azt az üzenetet közvetítette, hogy különösebben nem érdekli őket a magyar deviza gyengesége - mondta az Indexnek Forián Szabó Gergely, a CA IB Alapkezelő igazgatósági tagja. Emlékeztetett: a múlt hét hétfőn azután indult újabb mélyrepülésnek a forint, hogy Gyurcsány Ferenc olyan nyilatkozatot tett, mely szerint a kormány középtávon a forint fokozatos gyengülésével számol. A teljesen elhibázott kormányfői kijelentést bár próbálták, de nem sikerült érdemben korrigálni, erre a szakértő szerint talán esélyt adhat a miniszterelnök jövő hétre tervezett frankfurti és londoni látogatása.

A jegybank azonban tovább tetézte a bizonytalanságot azzal, hogy adott is meg nem is, a kis mértékű emelés alatta maradt a piac által már beárazott várakozásoknak. Forián Szabó Gergely szerint a negyedszázalékos emelés azt a képet közvetíti, hogy a Monetáris Tanács ugyan megijedt a gyengülő forinttól, de egy határozottabb lépéshez már nem volt meg a kellő bátorsága. Ráadásul a Tanács korántsem nevezhető egységesnek, ami szintén nem segít a bizonytalanság enyhítésében. Ha néhány spekuláns ezek után úgy érzi, hogy a forint védtelenné vált, az igen veszélyes piaci folyamatokat indíthat el - figyelmeztetett a szakértő.

Hasonlóan látja a helyzetet Duronelly Péter is. A Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint az "emelésnek kevés, szinten tartásnak sok" típusú megoldásnál szerencsésebb lett volna egy egyszeri, jelentősebb emelés. Különösen, miután sokan számítottak arra, hogy a stabilizációs csomag bejelentése erősíti a forintot, és ez nem következett be. A jegybank "védelmében" ugyanakkor a szakértő megjegyezte: egy ikerdeficittel küzdő országban általában is nehéz monetáris politikát csinálni, most pedig az a speciális helyzet állt elő, hogy a fiskális megszorítás miatt akár mellőzhető is lenne a kamatemelés, ha csak belgazdasági szempontokra lehetne figyelemmel a tanács, de a külső környezet és a forint árfolyama ezt nem engedi.

Rendkivűli ülés jöhet

A szakértők egyetértenek abban: nem lenne jó megoldás, ha a jegybank a következő időszakban újabb emelési ciklusba kezdene, és kis lépésenként lekövetné a piaci várakozásokat. Egyszeri, határozott emeléssel lehetne elejét venni az esetleges további gyengülésnek, ahogy történt ez már 2003 végén is. Erre már csak azért is szükség lehet, mert a jelenlegi gyenge árfolyam már a monetáris politikát alapvetően meghatározó inflációra is érezhető nyomást gyakorol, és a megszorító csomag is inflációgerjesztő "mellékhatással" bír. Amennyiben nagyobb ütemű további gyengülés következne be, mindketten a monetáris tanács rendkívüli ülésének összehívását is elképzelhetőnek, sőt szükségesnek tartják. Ez a 280-as szint átlépése esetén szinte elkerülhetetlen.

Merre tovább?

A kérdés csak az, lesz-e, és ha igen milyen mértékű további gyengülés. Bár a szakértők egyaránt úgy vélik, nem lehet rövid távon jósolni, ahogy Duronelly fogalmazott, "a 275-ös szint olyan, mint egy dombtetőre felrúgott labda, mely esetében mér nem lehet eldönteni, merre gurul majd". Ezzel együtt Forián Szabó Gergely szerint most már az erősödésre, Duronelly Péter szerint inkább a gyengülésre van nagyobb esély. Utóbbi véleménye szerint a további gyengülés esetén sem a 280-as, de a középárfolyamot jelentő 282-es szint sem jelent majd komoly ellenállási pontot, ez esetben csak radikális beavatkozás segítene. Ugyanakkor kiemelte: a feltörekvő részvény- és pénzpiacokon 2002-2003 óta tart egy többé kevésbé folyamatosan emelkedő trend, amibe "belefér" a jelenlegi korrekció. Hosszabb távon mindkét szakértő szerint erősödik majd a magyar deviza.