Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Háromhetes csúcson a forint

2006.07.11. 10:52
Három hete nem volt ilyen olcsó az euró, igaz, a 277 forintos ár júniusban még sosem látott negatív rekordot jelentett. A tegnapihoz képest ma reggel két forintot süllyedt az euró ára, délutánra pedig 276,70-ig süllyedt, ami a Gyurcsány-csomag első parlamenti eredményeinek és a korábbiaknál jobban sikerült kormányfői nyilatkozatnak köszönhető.

Éppen három héttel ezelőtt, június 20-án kedden döntött újabb negatív rekordot és érte el a 277-es szintet a forint/euró árfolyam, amely alatt - azaz erősebb forinttal - azóta lényegében nem is kereskedtek. Ma reggel felülről közelítette meg az euró ára a 277 forintot, a jellemző, 277,21-es szint két forinttal kevesebb, mint az euró ára tegnap délután. A forinterősödés hirtelen és meredek volt ma reggel, és alighanem politikai okokkal magyarázható, amelyek most fontosabbnak tűnnek, mint a külső hatások. (Ahogy Lengyelországban is, ahol az új kormány körüli bizonytalanságok miatt negatív rekordot döntött a zloty-euró árfolyam). A forint nem ingott meg napközben sem, délutánra 277 alá is benézett az árfolyam, a hazai kereskedés befejezésével a 276,70 körüli szint volt jellemző.

Gyurcsány most segített

A forintra elsősorban az hathatott, hogy a parlament tegnap elfogadta a kormány egyensúlyjavító csomagjának első részleteit - vélte az Indexnek nyilatkozva Bratincsák Péter, a CIB Bank elemzője. Ez azért fontos, mert a külföld számára az igazi üzenetet nem egy program meghirdetése, hanem annak végrehajtása jelenti. Különösen Magyarország esetében, hiszen a magyar fiskális politikának nagyon komoly hitelességi problémái vannak, amelyek helyreállítása időbe telik.

Ugyanakkor - mondta az Index kérdésére az elemző - segíthette a forintot a kormányfő reggeli rádiónyilatkozata is. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Portfolio.hu szerint a Kossuth rádióban azt mondta: "Árfolyamügyben nagyon óvatosan szabad nyilatkozni, de annyit mondhatunk, hogy a forint saját sávjának közepén van, egy picikét az erős oldalon. Mit tudunk tenni ennek érdekében, hogy a forint erősödjön, mert közép távon azt gondolom, hogy a forint erősödni fog? Azt tudjuk tenni, hogy olyan költségvetési politikát csinálunk, amely az egyensúlyhoz tart".

El kell felejteni az árfolyam szót

Emlékezetes: a kormányfő éppen a csomag június 10-i bejelentését követően nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek az árfolyamról a fentiekkel ellentétesen. A miniszterelnök többek által 'életveszélyesnek' minősített nyilatkozatának akkor az lett az eredménye, hogy bár a csomag bejelentése kapcsán az elemzők a forint erősödésére számítottak, a magyar pénz újabb mélyrepülésbe kezdett.

A fentiekre is emlékeztetve Bratincsák Péter jelezte: bár a mostani nyilatkozat kedvező volt, a fiskális politikának alapvetően "el kellene felejtenie az árfolyam szót". A kormány feladata, hogy az államháztartás egyensúlyának, a pénzügypolitika hitelességének megteremtésével foglalkozzon, az árfolyamot azonban mindenképpen a piac határozza meg, így célszerűbb, ha a kormány részéről - ahogy erre egyébként Veres János pénzügyminiszter is többször utalt - semmilyen módon nem kommentálják a forint aktuális vagy várt mozgását.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!