Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Háromhetes csúcson a forint

2006.07.11. 10:52
Három hete nem volt ilyen olcsó az euró, igaz, a 277 forintos ár júniusban még sosem látott negatív rekordot jelentett. A tegnapihoz képest ma reggel két forintot süllyedt az euró ára, délutánra pedig 276,70-ig süllyedt, ami a Gyurcsány-csomag első parlamenti eredményeinek és a korábbiaknál jobban sikerült kormányfői nyilatkozatnak köszönhető.

Éppen három héttel ezelőtt, június 20-án kedden döntött újabb negatív rekordot és érte el a 277-es szintet a forint/euró árfolyam, amely alatt - azaz erősebb forinttal - azóta lényegében nem is kereskedtek. Ma reggel felülről közelítette meg az euró ára a 277 forintot, a jellemző, 277,21-es szint két forinttal kevesebb, mint az euró ára tegnap délután. A forinterősödés hirtelen és meredek volt ma reggel, és alighanem politikai okokkal magyarázható, amelyek most fontosabbnak tűnnek, mint a külső hatások. (Ahogy Lengyelországban is, ahol az új kormány körüli bizonytalanságok miatt negatív rekordot döntött a zloty-euró árfolyam). A forint nem ingott meg napközben sem, délutánra 277 alá is benézett az árfolyam, a hazai kereskedés befejezésével a 276,70 körüli szint volt jellemző.

Gyurcsány most segített

A forintra elsősorban az hathatott, hogy a parlament tegnap elfogadta a kormány egyensúlyjavító csomagjának első részleteit - vélte az Indexnek nyilatkozva Bratincsák Péter, a CIB Bank elemzője. Ez azért fontos, mert a külföld számára az igazi üzenetet nem egy program meghirdetése, hanem annak végrehajtása jelenti. Különösen Magyarország esetében, hiszen a magyar fiskális politikának nagyon komoly hitelességi problémái vannak, amelyek helyreállítása időbe telik.

Ugyanakkor - mondta az Index kérdésére az elemző - segíthette a forintot a kormányfő reggeli rádiónyilatkozata is. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Portfolio.hu szerint a Kossuth rádióban azt mondta: "Árfolyamügyben nagyon óvatosan szabad nyilatkozni, de annyit mondhatunk, hogy a forint saját sávjának közepén van, egy picikét az erős oldalon. Mit tudunk tenni ennek érdekében, hogy a forint erősödjön, mert közép távon azt gondolom, hogy a forint erősödni fog? Azt tudjuk tenni, hogy olyan költségvetési politikát csinálunk, amely az egyensúlyhoz tart".

El kell felejteni az árfolyam szót

Emlékezetes: a kormányfő éppen a csomag június 10-i bejelentését követően nyilatkozott a Reuters hírügynökségnek az árfolyamról a fentiekkel ellentétesen. A miniszterelnök többek által 'életveszélyesnek' minősített nyilatkozatának akkor az lett az eredménye, hogy bár a csomag bejelentése kapcsán az elemzők a forint erősödésére számítottak, a magyar pénz újabb mélyrepülésbe kezdett.

A fentiekre is emlékeztetve Bratincsák Péter jelezte: bár a mostani nyilatkozat kedvező volt, a fiskális politikának alapvetően "el kellene felejtenie az árfolyam szót". A kormány feladata, hogy az államháztartás egyensúlyának, a pénzügypolitika hitelességének megteremtésével foglalkozzon, az árfolyamot azonban mindenképpen a piac határozza meg, így célszerűbb, ha a kormány részéről - ahogy erre egyébként Veres János pénzügyminiszter is többször utalt - semmilyen módon nem kommentálják a forint aktuális vagy várt mozgását.