Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

A forintnak betettek a válságok

2006.09.22. 12:06
A belpolitikai válság ötödik napján tovább tart a mélyrepülés a piacokon. A forintárfolyam nemcsak a hazai helyzet miatt gyengélkedik, lengyel és dél-amerikai válságok is rontják a pozícióját. A tőzsdeindex már 21 500 pont alatt van.

Péntek délelőtt jelentősen gyengült a bankközi devizapiacon a forint árfolyama a tegnapi délutáni szinthez képest. Csütörtökön a forint euróhoz mért árfolyama hirtelen erősödni kezdett, miután a Fidesz közölte, elhalasztja a szombatra tervezett nagygyűlést. A bejelentésre után az euró árfolyama a 276 forintról hirtelen 273,50 forintig süllyedt.

Ezt követően kedvezőtlen hírek érkeztek a világból, ami visszagyengítette a forintot is. Egy jelentős feltörekvő piaci portfolióval rendelkező hedge fund csődöt jelentett, ami lejtőre küldte az érintett devizákat. Fokozta az eladói nyomást, hogy Brazíliában belpolitikai botrány tört ki, Ecuadorban pedig az adósságtörlesztéssel akadtak gondok - írja a Napi Online.

Válság Varsóban is

Tetézte a bajt, hogy Lengyelországban is politikai válság alakult ki. A vezető kormánypárt, a nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski szakított egyik koalíciós partnerével, a baloldali populista Önvédelem pártjával. A lengyel kormányfő jelezte, kéri az államfőt, saját ikertestvérét, Lech Kaczynskit, hogy mentse fel hivatalából az SO vezetőjét, Andrzej Lepper miniszterelnök-helyettest, mezőgazdasági minisztert. A lépés nyomán a koalíció elveszti parlamenti többségét. A miniszterelnök jelezte, arra törekszik, hogy ismét parlamenti többséget hozzon össze, ha ez nem jön össze, akkor fel kell oszlatni a parlamentet, és előrehozott választásokat kell kiírni.

A lengyelországi hírekre jelentős gyengüléssel reagált a zloty, mint Geszti Pál, az ING kereskedője a Napinak elmondta, a lengyel fizetőeszköz euróhoz mért árfolyama 3,98 felett jár. A már említett feltörekvő piacot érintő fejlemények és a zloty mélyrepülése nyomán a forint is megroggyant: ma reggel már 276 forint feletti szinteken nyitott az euró, fél tíz tájban pedig 277 forintot adtak a közös devizáért. Ezt követően kicsit lenyugodtak a kedélyek, a forint korrigált. Nem sokkal 11 óra előtt az euró jegyzése 276,40 forint körül ingadozott.

A tőzsdén sem jobb a helyzet

A részvényindex is tovább zuhant pénteken. A BUX az előző napok 1,2-2,2 százalékos zuhanása után már délelőtt eljutott a mínusz 1,3 százalékig. A 283 pontos csökkenés során mindegyik vezető papír gyengült, az Egis például csaknem négy százalékot veszített az értékéből.

Reggel még olyan vélemények is voltak, hogy egy sokkoló esés sem kizárt a hét utolsó kereskedési napján. Boldizsár Péter, az Erste elemzője a Portfoliónak azt mondta, 400-500 pontos hanyatlás sem elképzelhetetlen, miután ismét előkerültek a gazdasági növekedés erőteljesebb lassulásával kapcsolatos aggályok.

A hazai mellett más feltörekvő piacok is gyengülnek. A török tőzsde például már nyitáskor 2,5 százalékos mínuszban volt. A közép-európai piacok a héten még tartották magukat - ami erősíti azt a véleményt, hogy a BUX csökkenésének a politikai helyzet volt az oka -, ám a hét eleje óta azok is estek. A Portfolio összeállításából kiderül: az orosz tőzsde csak 1, a lengyel 2, a cseh 2,8 százalékkal gyengült hétfőtől csütörtökig.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!