Benedek
-5 °C
5 °C

Erős vár a forint - de meddig?

2006.10.12. 16:10
Az euró 266,50 alá is benézett, de innen már inkább a gyengülésre, mintsem további erősödésre van esély.

A hazai politikai bizonytalanság elülése az egyik oka annak, amiért a forint az utóbbi napokban erősödni tudott - emelte ki az Indexnek Lányi Bence. A Raiffeisen elemzője emlékeztetett: közvetlenül az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése, a belpolitikai vihar kitörése előtt a forint erősödő trendet mutatott, szeptember közepén átmenetileg már 270 alá is becsúszott az euró ára.

Ez a folyamat is megtört azzal, hogy Magyarország esetében először a befektetők a politikai bizonytalanságot is elkezdték beárazni a forint gyletekbe. Ugyanakkor nem segített az sem, hogy ezalatt politikai válsággal nézett szembe Lengyelország is, mely most ugyancsak túllendülni látszik a költségvetés elfogadását is veszélybe sodró gondokon.

Ez utóbbi tényező már a forintot is segítette - mondta Lányi Bence, hiszen a régiós válságok után régiós megnyugvás vette kezdetét. A forinterősödésnek azonban számos más összetevője is volt, egyebek között a konvergenciaprogram elfogadása. Ugyanakkor a 270-es szint, amely hosszabb időn keresztül a forint/euró sáv alsó határának tűnt a piacokon, számos forintügyletnél kényszerű vételhez vezetett: azaz onnan kezdve, hogy a forintnak kedden sikerült áttörnie a 270-es szintet, a piacon szinte öngerjesztő volt az erősödés.

Lányi Bence ezzel együtt nem számít további menetelésre: nem szabad elfelejteni, hangsúlyozta, hogy az árfolyam alakulásában számos kockázati tényező inkább a gyengülés irányába mutat. Ilyen a Moody's várható - akár kétfokozatú - leminősítése, s a tény, hogy október 23-án jelentős ellenzéki megmozdulások várhatók. Ez utóbbiak bár aligha jelentenek veszélyt akár a kormányzat összetételére vagy a reformok alakulására nézve, a külföld szemében mégis kockázati tényezőként jelentkeznek. Emellett a most bejelentett egészségügyi reform azt mutatja, a kormányzatnak jelentős szakmai ellenállással is meg kell küzdenie, ami lassíthatja az április 10-ig Brüsszel felé is elszámolandó reformok kibontását.

Ezek alapján az elemző szerint az év végén is inkább a 270 környéki, mintsem a 265 közeli euróárra lesz nagyobb esély.