Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-3 °C
5 °C

Nem kell aggódni a forintért

2008.02.04. 14:29
Az elmúlt időszakban megingó pénz- és tőkepiacok ellenére nem számítanak a forint jelentős gyengülésére a portfolio.hu által készített alapkezelői felmérésben résztvevők. Többségük szerint a megadott 258,9-es referenciaszinthez képest mind rövid, mind hosszabb időtávot tekintve +/-2 százalékkal mozdulhat el a hazai valuta, azaz nem várható, hogy a forint 265-ös szint fölé kerüljön az euróval szemben. A kötvénypiacot illetően rövid távon továbbra is oldalazó mozgást várnak az alapkezelők, míg egy évet tekintve hozamcsökkenést vetítenek előre.

A MAX indexet (Magyar Államkötvény Index) illetően a megkérdezettek több mint 90 százaléka gondolja úgy, hogy a megadott 342,8 pontos referenciaszinthez képest mindössze +/-2%-os elmozdulásra számíthatunk a következő három hónapban, ugyanakkor hosszabb, egy éves távon 5-10 százalékos emelkedést vetítenek előre, azaz hozamcsökkenésre jelenleg csak hosszabb távon számítanak az alapkezelők.

Nem lesz itt élénk forint gyengülés

A hazai valutát tekintve továbbra is optimizmus jellemzi a felmérésben résztvevőket, hiszen 79 százalékuk szerint +/-2 százalékos mozgásra számíthatunk az elkövetkezendő három hónapban, azaz a forint várhatóan nem fogja megütni a 265 forintos szintet. Ugyanakkor megnőtt az erősödésre számítók aránya is. Az alapkezelők 14 százaléka a 2-5 százalékos, 7 százalékuk pedig ennél is nagyobb mértékű erősödést vetít előre, azaz meglátásuk szerint egy negyedév múlva akár 245-ös szint közelébe is kerülhet a forint az euróval szemben.

A megkérdezettek többsége szerint 12 hónapot tekintve sem kell aggódni a hazai valuta miatt, hiszen 50 százalékuk gondolja úgy, hogy nem fog jelentős gyengülés bekövetkezni, míg 36 százalékuk szerint 245-253 közötti sávban fog megállapodni a forint az euróval szemben.

A felmérésben résztvevő intézmények: AXA Alapkezelő, Concorde Alapkezelő, CIB, Credit Suisse Asset Management, East Capital, Generali Alapkezelő, IE Befektetési Alapkezelő, ING Alapkezelő, K&H Alapkezelő, MKB Alapkezelő, OTP Alapkezelő, Quaestor, Raiffeisen Alapkezelő, Trigon Capital.  • Eladnék
  • Hírek