Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

250 alatt az euró

2008.05.13. 09:39
A részvénypiaci hangulat javulása mérsékelt erõsödést generált számos feltörekvõ piacon hétfõn, amelynek nyomán - a magyar piaci szereplõk jelenléte nélkül - átjutott a lélektanilag fontos 250-es szinten a forint az euróval szemben. Ez 7 hónapos forintcsúcsot jelent. Némi korrekció után kedden reggel továbbra is ezen szint alatt mozog a kurzus.

Munkaszüneti nap miatt Magyarországon tegnap nem volt kereskedés, így hazai piaci szereplõk jelenléte nélkül következett be az a fejlemény, amely az elmúlt hetekben már egyre inkább valószínûsíthetõ volt komolyabb nemzetközi pénz- és tõkepiaci turbulencia hiányában.

A forint/euro jegyzések a hétfõ reggeli 252,50-252 közöttrõl fokozatosan 249 közelébe süllyedtek, majd kedden reggel minimális korrekció mutatkozik. 8:30-kor 249,70-250-nél ingadoztak a jegyzések a bankközi piacon. A forint/dollár árfolyam a tegnap reggeli 163 körülrõl ma reggelre megközelítette a 160-es szintet, majd 161 felé vette az irányt. A forint erõsödéi hullámai áprilisban több alkalommal is közvetlenül a 250-es szint felett fulladtak ki.

Ma fontosabb makroadat nem lát napvilágot hazánkban, így elsõsorban a nemzetközi hangulat mozgathatja a forint árfolyamát. A mai napon dönt az SZDSZ a kisebbségi MSZP-kormány támogatásának kérdésében, ami fontos lehet befektetõi szempontból is. Emellett a holnapi áprilisi inflációs, a csütörtöki elsõ negyedéves GDP, és a pénteken megjelenõ márciusi béradatokra készülhetnek még a piaci szereplõk. Ezek érdemben befolyásolhatják a Magyar Nemzeti Bank május 26-i kamatdöntésének kimenetelét.

Segített a szigor

Mint ismert, az MNB márciusban és áprilisban összesen 75 bázisponttal 8,25 százalékra, 3 éves csúcsra emelte az irányadó rátát a romló inflációs kilátásokra, a 2009-es inflációs cél elérésének növekvõ veszélyére hivatkozva. Egyúttal jelezte, hogy szükség esetén kész további kamatemelés(eke)t is végrehajtani.

A májusi kamatdöntéssel - melyet kulcsfontosságúnak, fordulópontnak nevezett Király Júlia MNB-alelnök egy múltheti nyilatkozatában - együtt jelenik meg a jegybank friss inflcáiós jelentése. A viszonylag nyugodt nemzetközi befektetõi környezet mellett a bekövetkezett magyar kamatemelések, illetve a további monetáris szigorítás esélye fontos szerepet játszanak a forint több hónapos csúcsra jutásában.