Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Hároméves csúcson a forint

2008.05.21. 13:32
2005 augusztusában volt utoljára olyan erős a forint, mit ma. Reggel még a 245-ös szintről indult a kereskedés, de az árfolyam néhány óra leforgása alatt megközelített a 242 forintot is, délben 242,60 körül mozgott. Az ok: a mostani kamatszint, illetve a várt kamatemelések mellett már vonzó hozamot biztosítanak a magyar kötvények.

Kamatemelést vár a piac, nemcsak most hétfőn, de látszik, hogy már beáraztak egy újabb, júniusi negyed százalékpontos emelést is. Alapvetően ez áll a forint mostanra trendszerűnek mondható emelkedése mögött – mondta az Indexnek Barcza György. A K&H Bank vezető közgazdásza hangsúlyozta: miközben az ugyancsak a feltörekvő piaci devizák közé sorolt izlandi korona megtámogatására tett múlt heti, jegybanki beavatkozások lendületet adtak az ebbe a kosárba sorolt devizáknak, azóta a korona egy leminősítés nyomán visszagyengült, és a tőzsdei árfolyamokból látszik, hogy az általános befektetői hangulat is romlott. Ennek ellenére azonban a forint tartotta erejét.

Ráadásul úgy, hogy nem is érzékelhető spekulatív hullám: a piacon nem az látszik, hogy néhány nagy szereplő próbálja beindítani a forint erősödését. A folyamat trendszerű, természetesnek tűnik, kisebb napon belüli korrekciókkal. A 245-ös szint átlépése már persze azt is magával hozta, hogy beindult egyfajta öngerjesztő folyamat is, mindenki beszél a forintról és a további erősödés lehetőségéről, így senki nem akar lemaradni róla. Az árfolyam így könnyen elérheti a korábbi sávhatárnak számító 240-es szintet.

Ez azonban már olyan erejű forintot jelentene, ami érdemben könnyítené a jegybank számára az inflációs cél, a most 2009-re várt háromszázalékos szint elérését. Azaz, a kamatemelés miatt erősödő forint akár azt is eredményezheti, hogy mégsem lesz, legalábbis nem annyi és akkora mértékű kamatemelés (kétszer negyedszázalékpont), mint amennyit a piac vár. Barcza György szerint a hétfői emelés csak akkor kerülhet veszélybe, ha az árfolyam már addig eléri a 240-es szintet, a kérdés inkább az lehet, hogy az erős forint mellett milyen kommentárt ad ki a monetáris tanács, mit lehet majd abból kiolvasni egy júniusi, újabb emelés esélyét illetően. Ha a közlemény arra utal majd, hogy a májusi volt az utolsó lépés, akkor csökkenhetnek a pénzpiaci kamatok, ami a forint vonzerejét is mérsékelheti, s akár meg is állíthatja az erősödést.