Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Jön a 225 forintos euró

2008.05.30. 14:01
Nem folytatódott pénteken a brutális forinterõsödés, reggel óta gyengült egy keveset a forint, az euró ára 240,50-rõl 241,50-ig emelkedett, estére viszont visszatért a nyitószinthez. A Goldman Sachs szerint a szlovák korona sávjának szerda esti eltolása nyomán az összes régiós deviza erõsödhet a következõ években, a legjobban a forint.

A nagymértékû szlovák korona-felértékelés (15%) tegnapi bejelentése indította arra a Goldman Sachs londoni elemzõit, hogy módosítsák a régiós devizák rövid és közép távú árfolyamaira adott prognózisaikat. Emiatt a forint/euro árfolyamra egy év múlva már nem a 235-ös, hanem a 225-ös célárfolyam az érvényes - derül ki a befektetési bank tegnap este kiküldött térségi elemzésébõl.

A Goldman elemzõi a forint további határozott felértékelõdési potenciálja kapcsán egyrészt azt hozták fel érvként, hogy a magyar fizetõeszköz az elmúlt években kimaradt a régiós devizák felértékelõdési trendjébõl, másrészt a Magyar Nemzeti Bank a kamatemelésekkel (amelyek növelik a hitelességét) az erõsebb forint segítségével harcol az infláció ellen. Megjegyezték továbbá: az a tapasztalat, hogy a szlovák korona jelentõsen izmosodott, amint az euróbevezetéshez közeledett, közép távon javítja a régió többi devizájának várható árfolyamteljesítményével kapcsolatos kilátásokat is.

A forint péntek délelõtt pihent, bár volt rá esély, egyelõre elmaradt a korábbi, februárban eltörölt, de most pszichikailag továbbra is határként élő 240-es sávszél támadása. Az árfolyam reggel még a tegnap estinél erõsebb szintrõl, 240,50-rõl indult, délelõtt azonban az euró ára egy forinttal emelkedett, majd estére visszatért a nyitószinthez.