Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Merre tarthat a forint?

2008.09.29. 07:12
Továbbra is elsősorban a külföldi befektetői hangulat, illetve a számos fejlett piaci fontos adat lehet a fő mozgatórugó a héten a forintnak, bár a múlt heti tapasztalat szerint igazából egyik tényező sem tudott említésre méltó kilengéseket okozni.

Frissítés: reggel zuhant az árfolyam

Két forinttal drágult az euró már a hazai piacnyitást követő első órában: a kurzus 239,50 körüli szintekről indult, kilenc óra után nem sokkal már 241,30 volt a jellemző, majd tíz óra után az árfolyam elérte a 242-es szintet. A háttérben a dollár jelentős erősödése áll az euróval szemben, az amerikai deviza az úgy tűnik zöld utat kapott 700 millárdos pénzügyi kisegítő csomagnak köszönhetően erősödik, az euróval szemben gyengítve ezzel a feltörekvő országok devizáinak nagy részét.

A jövő heti magyar makrogazdasági naptárból kiemelkedő fontosságú a mai magyar nemzeti banki kamatdöntés, illetve az azt követő jegybankelnöki sajtótájékoztató. A piac a 8,5 százalékos irányadó ráta szinte tartását várja, illetve azt fogja figyelni, hogy milyen jelzést küld majd a jegybank az első kamatcsökkentés lehetséges időpontjáról. Kedden a második negyedéves folyó fizetési mérleg egyenlegre, míg szerdán a pénzügyi számlákra vonatkozó statisztika jelenik meg. A globális pénzügyi turbulencia, illetve a hitelezési válság időszakában az adott ország külső egyensúlyi problémáira utaló adatokra várhatóan az eddigieknél is jobban odafigyelnek a befektetők.

A többi visegrádi országban az előttünk álló öt napon nem jelenik meg fontosabb makroadat, míg a fejlett piacokon minden napra jut legalább egy, kiemelt figyelmet érdemlő jelentés/esemény. Ma délután az amerikai személyes jövedelmi és kiadási statisztika az amerikai gazdaság recesszió-közeli állapotára való esetleges újabb utalás szempontjából lesz különösen fontos. Kedden az eurozóna friss inflációs adata az olajár-esés miatt "megágyazhat" azon piaci várakozásoknak, amelyek az inflációs nyomás enyhülése miatt, a gazdasági élénkítés érdekében a kamatcsökkentés rövid távú bekövetkezését jósolják.

Az igen dinamikus (pl. német) béremelési megállapodások azonban az inflációs kockázatok miatt igencsak nehéz helyzetbe hozzák az Európai Központi Bankot, amelynek egyébként csütörtökön a kamatdöntés (várhatóan tartás) melletti kommunikációjával érzékeltetnie kell, hogy a hitelválság, a recessziós veszélyek mellett mire lehet számítani a további kamatpálya szempontjából. Kedden még az amerikai lakásár-index, illetve két fontos bizalmi index is megjelenik, amelyek a várakozások szerint további megítélésbeli romlást tükröznek majd.

Szerdán látnak napvilágot az európai és amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek, amelyek szolgáltatói szektori megfelelői pénteken jelennek meg. Szintén szerdán teszik közzé a pénteki átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés egyik fő adatának előrejelzőjét, az ADP foglalkoztatási jelentést. A pénteki nem mezőgazdasági új munkahely-szám várhatóan most is azt mutatja, hogy egy újabb hónapban intenzíven csökkent a foglalkoztatottak száma, erősítve a recessziós veszélyeket a gazdaságban.