Timót, Xénia
-3 °C
4 °C

Merre tarthat a forint?

2008.09.29. 07:12
Továbbra is elsősorban a külföldi befektetői hangulat, illetve a számos fejlett piaci fontos adat lehet a fő mozgatórugó a héten a forintnak, bár a múlt heti tapasztalat szerint igazából egyik tényező sem tudott említésre méltó kilengéseket okozni.

Frissítés: reggel zuhant az árfolyam

Két forinttal drágult az euró már a hazai piacnyitást követő első órában: a kurzus 239,50 körüli szintekről indult, kilenc óra után nem sokkal már 241,30 volt a jellemző, majd tíz óra után az árfolyam elérte a 242-es szintet. A háttérben a dollár jelentős erősödése áll az euróval szemben, az amerikai deviza az úgy tűnik zöld utat kapott 700 millárdos pénzügyi kisegítő csomagnak köszönhetően erősödik, az euróval szemben gyengítve ezzel a feltörekvő országok devizáinak nagy részét.

A jövő heti magyar makrogazdasági naptárból kiemelkedő fontosságú a mai magyar nemzeti banki kamatdöntés, illetve az azt követő jegybankelnöki sajtótájékoztató. A piac a 8,5 százalékos irányadó ráta szinte tartását várja, illetve azt fogja figyelni, hogy milyen jelzést küld majd a jegybank az első kamatcsökkentés lehetséges időpontjáról. Kedden a második negyedéves folyó fizetési mérleg egyenlegre, míg szerdán a pénzügyi számlákra vonatkozó statisztika jelenik meg. A globális pénzügyi turbulencia, illetve a hitelezési válság időszakában az adott ország külső egyensúlyi problémáira utaló adatokra várhatóan az eddigieknél is jobban odafigyelnek a befektetők.

A többi visegrádi országban az előttünk álló öt napon nem jelenik meg fontosabb makroadat, míg a fejlett piacokon minden napra jut legalább egy, kiemelt figyelmet érdemlő jelentés/esemény. Ma délután az amerikai személyes jövedelmi és kiadási statisztika az amerikai gazdaság recesszió-közeli állapotára való esetleges újabb utalás szempontjából lesz különösen fontos. Kedden az eurozóna friss inflációs adata az olajár-esés miatt "megágyazhat" azon piaci várakozásoknak, amelyek az inflációs nyomás enyhülése miatt, a gazdasági élénkítés érdekében a kamatcsökkentés rövid távú bekövetkezését jósolják.

Az igen dinamikus (pl. német) béremelési megállapodások azonban az inflációs kockázatok miatt igencsak nehéz helyzetbe hozzák az Európai Központi Bankot, amelynek egyébként csütörtökön a kamatdöntés (várhatóan tartás) melletti kommunikációjával érzékeltetnie kell, hogy a hitelválság, a recessziós veszélyek mellett mire lehet számítani a további kamatpálya szempontjából. Kedden még az amerikai lakásár-index, illetve két fontos bizalmi index is megjelenik, amelyek a várakozások szerint további megítélésbeli romlást tükröznek majd.

Szerdán látnak napvilágot az európai és amerikai feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek, amelyek szolgáltatói szektori megfelelői pénteken jelennek meg. Szintén szerdán teszik közzé a pénteki átfogó amerikai munkaerőpiaci jelentés egyik fő adatának előrejelzőjét, az ADP foglalkoztatási jelentést. A pénteki nem mezőgazdasági új munkahely-szám várhatóan most is azt mutatja, hogy egy újabb hónapban intenzíven csökkent a foglalkoztatottak száma, erősítve a recessziós veszélyeket a gazdaságban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!