Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Sólyom kezében a forint

2006.07.13. 17:22
Ha a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kér, a hétfőn elfogadott adótörvények nem lépnek időben hatályba, s így borulhat az újratervezett költségvetési hiány is. De ez csak az egyik oka a forint körüli bizonytalanságnak, amelynek eredményeképpen újra 280 egység környékén jár az euró.

Az elmúlt napokban jellemző 276-278 közötti szintről a forint ma visszagyengült, az árfolyam a nap folyamán is többször járt 280 felett, végül délutánra napon belüli több mint kétforintos gyengüléssel e szint környékén látszott beállni.

Bőven lehet okokat találni a forint gyengülésére - hangsúlyozta az Indexnek Bratincsák Péter. A CIB Bank elemzője kiemelte, sem a hazai, sem a régiós, sem a nemzetközi környezet nem kedvez a forintnak, így akár úgy is lehet tekinteni a csütörtöki gyengülésre, hogy "megúsztuk" ennyivel.

Régiós gondok, magyar ügyekkel

A régió több országát, kiemelten Lengyelországot és Szlovákiát jellemző politikai bizonytalanság miatt a visegrádi államok nem népszerűek a befektetők körében. Ezen csütörtökön csak késő délután enyhített valamennyit, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök kijelentette: tartani akarják a tervezett 2009-es eurócsatlakozást.

Magyarországon politikai bizonytalanság nincs ugyan - mondta Bratincsák Péter -, de a pénzügyi ismét fokozódott. Azzal, hogy az államfő esetleg előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól a hétfőn elfogadott adótörvények ügyében, felmerül a veszély, hogy a jogszabályok későbbi hatályba lépésével, esetleg teljes elmaradásával nem lesz tartható a megszorítások idei, meglehetősen feszes üteme. Egy kisebb késés is azt eredményezheti, hogy a kormány által újonnan megállapított hiánycélt sem sikerül tartani az év végéig, ez pedig a fiskális politika már alig létező hitelességét tovább rombolná.

Amerikára várva

Nem kedvez a forintnak a nemzetközi környezet sem: a pénzpiacokat egyrészt a japán, másrészt az USA-beli kamatok alakulása tartja bizonytalanságban. Japánban magyar idő szerint pénteken hajnalban jelentik be a kamatdöntést, s a várakozások szerint az eddigi nulla százalék után 0,25-re emelnek. Erre már számít a piac, Bratincsák Péter szerint bizonytalanságot inkább az a kérdés okoz, hogy a döntés következtében hogyan alakulnak az egynapos, úgynevezett overnight kamatok, amelyek vonzhatják a szabad pénzeket.

Az USA-ban kamatdöntés csak augusztusban lesz legközelebb, de a Fed legutóbbi ülésén jelezte: az addig nyilvánosságra kerülő adatok nagyban befolyásolják a döntést. Pénteken kerül nyilvánosságra az amerikai kiskereskedelmi forgalomról szóló adat és a legújabb fogyasztói bizalmi index is, amelyek egyaránt nagy jelentőséggel bírhatnak a Fed számára is.