g
Gusztáv
3 °C
7 °C

Sólyom kezében a forint

2006.07.13. 17:22
Ha a köztársasági elnök előzetes normakontrollt kér, a hétfőn elfogadott adótörvények nem lépnek időben hatályba, s így borulhat az újratervezett költségvetési hiány is. De ez csak az egyik oka a forint körüli bizonytalanságnak, amelynek eredményeképpen újra 280 egység környékén jár az euró.

Az elmúlt napokban jellemző 276-278 közötti szintről a forint ma visszagyengült, az árfolyam a nap folyamán is többször járt 280 felett, végül délutánra napon belüli több mint kétforintos gyengüléssel e szint környékén látszott beállni.

Bőven lehet okokat találni a forint gyengülésére - hangsúlyozta az Indexnek Bratincsák Péter. A CIB Bank elemzője kiemelte, sem a hazai, sem a régiós, sem a nemzetközi környezet nem kedvez a forintnak, így akár úgy is lehet tekinteni a csütörtöki gyengülésre, hogy "megúsztuk" ennyivel.

Régiós gondok, magyar ügyekkel

A régió több országát, kiemelten Lengyelországot és Szlovákiát jellemző politikai bizonytalanság miatt a visegrádi államok nem népszerűek a befektetők körében. Ezen csütörtökön csak késő délután enyhített valamennyit, hogy Robert Fico szlovák miniszterelnök kijelentette: tartani akarják a tervezett 2009-es eurócsatlakozást.

Magyarországon politikai bizonytalanság nincs ugyan - mondta Bratincsák Péter -, de a pénzügyi ismét fokozódott. Azzal, hogy az államfő esetleg előzetes normakontrollt kér az Alkotmánybíróságtól a hétfőn elfogadott adótörvények ügyében, felmerül a veszély, hogy a jogszabályok későbbi hatályba lépésével, esetleg teljes elmaradásával nem lesz tartható a megszorítások idei, meglehetősen feszes üteme. Egy kisebb késés is azt eredményezheti, hogy a kormány által újonnan megállapított hiánycélt sem sikerül tartani az év végéig, ez pedig a fiskális politika már alig létező hitelességét tovább rombolná.

Amerikára várva

Nem kedvez a forintnak a nemzetközi környezet sem: a pénzpiacokat egyrészt a japán, másrészt az USA-beli kamatok alakulása tartja bizonytalanságban. Japánban magyar idő szerint pénteken hajnalban jelentik be a kamatdöntést, s a várakozások szerint az eddigi nulla százalék után 0,25-re emelnek. Erre már számít a piac, Bratincsák Péter szerint bizonytalanságot inkább az a kérdés okoz, hogy a döntés következtében hogyan alakulnak az egynapos, úgynevezett overnight kamatok, amelyek vonzhatják a szabad pénzeket.

Az USA-ban kamatdöntés csak augusztusban lesz legközelebb, de a Fed legutóbbi ülésén jelezte: az addig nyilvánosságra kerülő adatok nagyban befolyásolják a döntést. Pénteken kerül nyilvánosságra az amerikai kiskereskedelmi forgalomról szóló adat és a legújabb fogyasztói bizalmi index is, amelyek egyaránt nagy jelentőséggel bírhatnak a Fed számára is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!