Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Mégis gyengülhet a forint nyáron?

2007.06.05. 14:25
Szabadságra mennek a brókerek, a kockázatosabbnak ítélt devizákban zárják az ügyleteket, a forgalom visszaesik, a forint gyengülhet - vázolta röviden egy pénzpiaci kereskedő az Indexnek, minek köszönhető, hogy a forint az utóbbi napokban csak minimális mozgást mutat, másrészt miért gondolja úgy, a nyáron a forint gyengülésére van nagyobb esély.

Csak minimális elmozdulás jellemezte az elmúlt napokban a forintárfolyamot. Ez akár stabilitást is mutathatna, de valójában arról van szó, hogy drasztikusan csökkent a kereskedés a forinttal az utóbbi időszakban – mondta az Indexnek egy kereskedő. Hangsúlyozta: tipikus nyári jelenségről van szó, amelyre készültek is a befektetők.


Kattintson a nagyításhoz!

Az elmúlt heteket már az jellemezte, hogy a külföldiek szabadulnak a forinttól. Az MNB legutóbbi adatai jól mutatják: májusban nem egészen egy hónap alatt óriási tőkekivonás zajlott, 470 milliárd forinttól szabadultak meg a befektetők. A mértéket meghaladó, alig egy hónap alatt lejátszódó tőkekivonás utoljára tavaly júniusban volt. Akkor a 680 milliárd forintos tőkekivonás olyan lejtőn indította el a forintot, aminek a vége 280-as euróárat eredményezett.

Vannak makrookok, de...

A tavaly nyárral, a költségvetési hiány elismert elszállásával szemben most nem látszik, hogy érdemben hazai okok állnának a tőkekivonás mögött, bár valószínűsíthető, hogy a reformfolyamatok lassulása, elbizonytalanodása sem ösztönzi a befektetőket – vélekedett a kereskedő. Hangsúlyozta: az amerikai tízéves államkötvény hozama jelentősen, 4,7-ről 4,9 százalékra emelkedett alig egy hónap alatt, ami a feltörekvő piaci devizák, így a forint vonzerejét csökkenti.

...igazából csak nyaralnak a kereskedők

A legfőbb okot a forintügyletek zárására mégsem a fentiekben látja a kereskedő: a devizapiacok forgalma nyáron hagyományosan visszaesik, ami jelentős részben a szabadságolásokra vezethető vissza. Az ilyen helyzetekben a nagy befektetők a kockázatosabbnak ítélt, mindennapi, folyamatos odafigyelést igénylő devizáktól szabadulni igyekeznek. Márpedig a forint – elég, ha az elmúlt egyéves árfolyampályát nézzük – az elmúlt időszak erőssége és stabilitása ellenére azon devizák közé tartozik, amelyek esetében nem engedhető meg, hogy a kereskedők ne legyenek folyamatosan a monitor közelében.

Gyengülhetünk, nőhet a volatilitás

A külföldiek eladásai általában kiválóan jelzik előre, ha a forint gyengül, így most is arra lehet számítani, hogy a kockázatok nagyobbak – mondta lapunknak a kereskedő. Ugyanakkor látható, hogy a devizapiac forgalma már most a töredékére esett vissza. Erre vonatkozóan pontos adatok nincsenek, de irányadó lehet, hogy az állampapírpiacon a megszokott forgalom 20 százalékára esett vissza a kereskedés. Ez azt jelenti, hogy ilyen forgalom mellett egy-egy jelentősebb ügylettel is komolyan el lehet téríteni az árfolyamot, azaz nőhet a volatilitás. Ez azt is jelentheti, hogy akár a forint erősödésére is játszhatnak egyes befektetők, de ez lényegesen kockázatosabb, így inkább arra lehet számítani, hogy az esetleges kisebb spekulációk a gyengülés irányába hatnak.

Az Index által a múlt héten megkérdezett elemzők is úgy vélték: stabil maradhat a forint, nagyobb elmozdulásokra nem kell számítani. A nyáron a 250-es euróár lehet irányadó, és az várható, hogy a forint nem mozdul ki a 245-255 közötti szélesebb sávból.

Miért nem gyengül, ha ennyit adtak el?

Egy a Portfolio.hu-n megjelent elemzés arra keres választ, miért nem gyengült máris a forint, ha ilyen megdöbbentő mértékű folyamatos tőkekivonást hajtottak végre május során a külföldi befektetők. A Magyar Nemzeti Bank laptársunk által megkérdezett elemzői két főbb tényezőt említettek, amelyek segíthettek elkerülni a nagyobb forintgyengülést. Az egyik, hogy a hazai exportőrök kötött határidős ügyletei jelentenek ellensúlyt, a másik, hogy a lakossági devizahitelek állománya újból drasztikusan emelkedik, ez pedig a bankok részéről – akik forintban folyósítanak – emeli a forint iránti keresletet.