Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Gyenge forint, erős BUX

2006.06.30. 16:33
21 ezer pont felett zárt az egész nap stabil erősödést mutató tőzsde, a forint viszont hiába dolgozott le sokat reggel a tegnapi zuhanásból, délutánra ismét a 282,3-as sávközép gyenge oldalára került: az euró ára 283 fölé kúszott.

A tőzsde és a forint is jelentős erősödéssel kezdte a napot, ám míg a börzén kitartott az öt százalék körüli emelkedés, a forint kora délutánra már visszalendült a sáv gyenge oldalára. Azaz a közepet jelentő 282,3 forintnál ismét drágább lett az euró, délután 283 forint fölött volt az ár. Ahhoz képest, hogy csütörtökön 285 forint felett is születettek kötések, ez még mindig erősödést jelent, de a reggeli 281-282 közötti árfolyam múlónak bizonyult.

Amerikai hatás

A piacok örömmel fogadták, hogy a Fed, az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény a tegnapi, a piacok által biztosra vett negyedszázalékos emeléséhez fűzött kommentárjában már nem utalt egyértelműen a további emelés lehetőségére - mondta az Indexnek Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője. Az elmúlt időszakban jellemző "szükség lehet további emelésre" helyett ugyanis Fed olyan fordulatot használt, hogy a következő időszak adatai döntik el, szükség lesz-e a további emelésre. A határidős ügyletek alakulásából lehet következtetni arra, a piac milyen valószínűséggel vár a következő - augusztusi - kamatdöntésnél emelést: míg a várakozás eddig 80-90 százalékos volt, a kommentárt követően visszaesett 60-ra - hangsúlyozta Trippon Mariann.

Ennek köszönhetően kezdtek szárnyalásba a részvénypiacok és lódultak meg a mi régiónkban a devizák is. Az, hogy a forint bár jelentősen ugrott, utána hamar újra gyengülni kezdett, az elemző szerint már speciálisan hazai körülményekkel magyarázható. A forint körül ugyanis számos bizonytalansági tényező van, kezdve a jövő évi inflációs kilátásoktól, az államháztartás strukturális reformját érintő kérdéseken át egészen az MNB legutóbbi, negyedszázalékos emelésről szóló, a piacok várakozásait alulmúló kamatdöntéséig.

Magyar bizonytalanság

Az, hogy a jegybanknak kamatot kell emelnie, már nem igazán kérdéses, csak az, mikor lépi ezt meg. Trippon Mariann szerint akár a hétfő délelőtti fejleményeken is múlhat, hogy a Monetáris Tanács ülésén - a napirenden elvileg nem szerepel a kamatkérdés - emelnek-e. Ő maga úgy véli, jelenleg nagyobb az esélye annak, hogy ha az MNB-nek úgy tűnik, a jelenlegi szinten már stabil marad a forint, akkor inkább megvárják a rendes, eredendően is kamatdöntő ülést. Ugyanakkor a tanácsnak számolnia kell azzal, hogy a piacok immár egy teljes százalékpontnyi emelést várnak, legalábbis ez olvasható ki az állampapírhozamok alakulásából.

A BUX 4,6 százalékos emelkedéssel 21 328 ponton zárt, az index ezzel újabb ezres határt lépett át. Néhány kisebb papír kivételével valamennyi részvény erősödött: a nap sztárja a Mol, 6 százalékos emelkedéssel, az OTP-papírok 4,3 százalékkal értek többet, mint egy nappal korábban. Az Egis 5, a Richter 6 százalékot emelkedett, a Magyar Telekom mindössze 0,6 százalékot.