Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

'Száguld' a forint és a tőzsde

2006.07.20. 10:39
A vártnál és a korábbinál kedvezőbb gazdasági adatokkal állt elő az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke: a nyilatkozat után a piacon elültek a kamatemelésre vonatkozó várakozások, meglódultak a feltörekvő piacok. A BUX két százalékos emelkedéssel, a forint 275-ös euróárral zárta a napot.
A GDP az USA-ban az idei évben várhatóan 3,25-3,75 százalékkal bővülhet, jövőre 3-3,25 százalékkal. A fogyasztási kiadások indexe energia és élemiszerek nélkül - mely a Fed által leginkább figyelt árindex - idén 2,25-2,5 százalék között lehet, jövőre 2-2,25 százalékot tehet ki. Míg korábban 2006-ra a Fed 2,25-3 százalékos sávot adott meg az említett árindex tekintetében, addig a nagyobb valószínűségi tartományt most 2,25 - 2,5 százalékra tették. Mindezt Ben Bernanke, a Fed elnöke mondta el egy kongresszusi bizottság előtti helyzetértékelésében. A FED elnöke a hosszú távú infláció mérséklődésére vonatkozó kijelentését feltehetően az említett csökkenésekre alapozta. Ez viszont azt jelentheti, hogy nem várható további kamatemelés az USA-ban, így megállhat az utóbbi hónapokat jellemző tőkemozgás, mely során a feltörekvő piacokról - így Magyarországról is - a nagyobb hozamot biztosító, de kockázatosabb befektetések helyett az amerikai államkötvényekbe áramlott a pénz.

A Bernake nyilatkozat tegnap késő délután érte Európát, a piacok az utolsó pillanatokban még reagáltak, az igazi robbanás azonban ma reggel kezdődött: az irány már a kereskedés kezdete előtt adott volt, a brazil BOVESPA 4,7 százalékkal, a mexikói IPC index 5,2 százalékkal ugrott felfelé. Indiában a Sensex jelenleg 3,3 százalékos emelkedéssel jellemezhető. A legkorábban ébredő európai fejlődő piacok közül a török ISE 100 index 3,5 százalékos erősödést mutat, az orosz RTS 2 százalékkal 1510 pont fölé lendült.

A BUX fél tizenegyre már 2,3 százalékos emelkedéssel 21 440 pontra kúszott fel, azaz a globális hangulattal együtt mozog. Erősödött a forint is: a tegnapi 278,50 körüli szint után 276 forintba kerül az euró, egy-egy pillanatra már a 276-os szint alá is benézett az árfolyam. Az erősödés a forintnál egész nap kitartott: délután néhányszor már a 275 forintnál olcsóbban is születtek üzletek, a nap végére 275,10 körül alakult az árfolyam.

A BUX némileg visszaesett a reggeli nekilódulás után, az index kereken két százalékos erősödéssel zárta a napot, 21 358 ponton. A nagyobb papírok közül a gyógyszergyártók vitték a prímet, az Egis 4,4, a Richter 4,9 százalékkal ért többet estére, a többi vezető papír két százalék körül erősödött.