Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

'Száguld' a forint és a tőzsde

2006.07.20. 10:39
A vártnál és a korábbinál kedvezőbb gazdasági adatokkal állt elő az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnöke: a nyilatkozat után a piacon elültek a kamatemelésre vonatkozó várakozások, meglódultak a feltörekvő piacok. A BUX két százalékos emelkedéssel, a forint 275-ös euróárral zárta a napot.
A GDP az USA-ban az idei évben várhatóan 3,25-3,75 százalékkal bővülhet, jövőre 3-3,25 százalékkal. A fogyasztási kiadások indexe energia és élemiszerek nélkül - mely a Fed által leginkább figyelt árindex - idén 2,25-2,5 százalék között lehet, jövőre 2-2,25 százalékot tehet ki. Míg korábban 2006-ra a Fed 2,25-3 százalékos sávot adott meg az említett árindex tekintetében, addig a nagyobb valószínűségi tartományt most 2,25 - 2,5 százalékra tették. Mindezt Ben Bernanke, a Fed elnöke mondta el egy kongresszusi bizottság előtti helyzetértékelésében. A FED elnöke a hosszú távú infláció mérséklődésére vonatkozó kijelentését feltehetően az említett csökkenésekre alapozta. Ez viszont azt jelentheti, hogy nem várható további kamatemelés az USA-ban, így megállhat az utóbbi hónapokat jellemző tőkemozgás, mely során a feltörekvő piacokról - így Magyarországról is - a nagyobb hozamot biztosító, de kockázatosabb befektetések helyett az amerikai államkötvényekbe áramlott a pénz.

A Bernake nyilatkozat tegnap késő délután érte Európát, a piacok az utolsó pillanatokban még reagáltak, az igazi robbanás azonban ma reggel kezdődött: az irány már a kereskedés kezdete előtt adott volt, a brazil BOVESPA 4,7 százalékkal, a mexikói IPC index 5,2 százalékkal ugrott felfelé. Indiában a Sensex jelenleg 3,3 százalékos emelkedéssel jellemezhető. A legkorábban ébredő európai fejlődő piacok közül a török ISE 100 index 3,5 százalékos erősödést mutat, az orosz RTS 2 százalékkal 1510 pont fölé lendült.

A BUX fél tizenegyre már 2,3 százalékos emelkedéssel 21 440 pontra kúszott fel, azaz a globális hangulattal együtt mozog. Erősödött a forint is: a tegnapi 278,50 körüli szint után 276 forintba kerül az euró, egy-egy pillanatra már a 276-os szint alá is benézett az árfolyam. Az erősödés a forintnál egész nap kitartott: délután néhányszor már a 275 forintnál olcsóbban is születtek üzletek, a nap végére 275,10 körül alakult az árfolyam.

A BUX némileg visszaesett a reggeli nekilódulás után, az index kereken két százalékos erősödéssel zárta a napot, 21 358 ponton. A nagyobb papírok közül a gyógyszergyártók vitték a prímet, az Egis 4,4, a Richter 4,9 százalékkal ért többet estére, a többi vezető papír két százalék körül erősödött.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!