Viola
-5 °C
-2 °C

Esik a tőzsde, gyengül a forint

2007.02.27. 13:39
A kínai tőzsde esése, a japán jen erősödése, Alan Greenspan volt Fed-elnök megszólalása állhat egyebek között a feltörekvő piacokat, benne a kelet-közép európai térséget is érintő gyengülésben. A BUX két százalékot esett, az euró 254 forint fölé drágult.

Nyugtalanabbá vált a hangulat a nemzetközi devizapiacokon több kedvezőtlen hír és jelentés hatására. Ez a feltörekvő piacokon a kockázatvállalási hajlandóság mérséklődését, a piacok (egyelőre) mérsékelt gyengülését hozta.

A forint tehát elsősorban külső hatásokra veszített értékéből ma már közel fél százalékot, a jegyzések a reggeli 252,40-252,70-ről 254 fölé emelkedtek az euróval szemben. Ez közel két hetes mélypont a magyar fizetőeszköz szempontjából.

Esik a BUX is, az index fél kettő után 2,3 százalékos mínuszban 23 665 ponton állt. A lejtmenetből minden papír kiveszi a részét, egyedül a Borsodchem tudott 0,4 százalékot emelkedni. A vezető papírok közül a Mol 2,9, az OTP 2,2 százalékot, a Richter 1,5, az Egis és a Magyar Telekom egyaránt 1,6, százalékot esett.

Hétfő délután Alan Greenspan korábbi Fed-elnök úgy fogalmazott, van arra esély, hogy az amerikai gazdaság az idei év utolsó negyedévére recesszióba süllyedjen, ami felborzolta a piaci kedélyeket. Az Iránnal kapcsolatos nemzetközi feszültség fokozódása sem tesz jót (például Törökországon keresztül) térségünknek.

Kína nagyot zuhant

A ma hajnali kínai részvénypiaci "zakó" is csak fokozta a feltörekvő piaci aggodalmakat. A kínai Shanghai Composite index 2771 pontig esett, ami 8,8 százalékos zuhanást jelent. A korábbi négy kereskedési nap során az index közel 7 százalékkal került feljebb. A legnagyobb vesztesek közé az energia, acél és pénzügyi szektorok tartoztak.

A negatív piaci hangulat annak volt betudható, hogy feléledt a befektetők nyugtalansága a makrokörnyezet szigorítása miatt a kínai népi kongresszus március 5-ei ülése előtt, ami profitrealizálásokat váltott ki. Az egyedi részvények közül a Baoshan Iron&Steel 6,2, a China Life Insurance 4,7 százalékot esett.

A csúcsközelben levő kínai részvénypiacon egyes papírokat már túlértékeltnek minősítettek a befektetők, nyilatkozta a Bloombergnek Fan Dizhao, a Guotai Asset Management szakértője. A piac túl sokat emelkedett az elmúlt időszakban, így a jelenlegi korrekció egészségesnek mondható mondta Winson Fong, az SG Asset Management szakértője. A közel 9 százalékos esésre 1997. február 18-a óta nem volt példa.

A jen erősödik

A jen-alapú carry trade pozíciók csökkenését (egyes tranzakciók lezárását) hozta Rodrigo Rato IMF-vezető tegnap esti beszéde, melyben ezen pozíciók fokozott veszélyeire hívta fel a figyelmet. Szavai szerint az ilyen típusú ügyletek a devizaárfolyamokon keresztül tovább mélyítik a globális egyensúlytalanságokat és nem pontosan felmérhető kockázatokat visznek a pénz- és tőkepiacok működésébe.

A jen jelentős erősödéssel reagált a fejleményre, ami feltörekvő piaci pozíciózárásokra utal, ez a régiós devizapiaci gyengülés egyik lényeges oka lehet. (A carry trade ügyletek lényege, hogy a befektetők az alacsony kamatú, fejlett piaci devizában adósodnak el, és a pénzt a magas kamattal kecsegtető, jellemzően magas kamatot biztosító feltörekvő országok devizáiba, például forintba fektetik. Az ilyen ügyleteknek magas az árfolyamkockázata.)

A zloty/euro kurzus 3,91 körül jár (néhány napos mélypont a lengyel fizetőeszköz szempontjából), a cseh korona pedig 5 hónapos mélypontot ütött meg (28,450-es szinttel az euróval szemben). Utóbbiban az eurózóna és a cseh irányadó kamat közötti pozitív különbség további növekedése lehet fő mozgatórugó (a cseh jegybank csütörtökön 2,50 százalékon hagyhatja a rátát, míg az EKB március 8-án 3,75 százalékra emelheti saját kamatát).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!