Krisztina
19 °C
25 °C

Történelmi csúcson a forint

2008.07.04. 10:24
Történelmi csúcsokat dönt a forint, a 2003-ban módosított erõs sávszél (234,69 forint/euró) alá csúszott az árfolyam, a tíz óra utáni percekben 233,20 körül járt a kurzus. Mindezt úgy, hogy összességében nem mondható kedvezõnek a nemzetközi környezet. További erõsödés jöhet, a kamatemelési ciklus itthon befejezõdhet, gyengülésre pedig érdemben nem, maximum kisebb, átmeneti korrekcióra számít az elemzõ.

Csütörtök reggel még 237 forint környékén volt, majd a délutáni eurókamatemelést, illetve annak kommentárját követõen erõsödésnek indult a forint, és az euró ára 235-236 forint közé süllyedt. Este, illetve ma, péntek reggel folyamatos további erõsödés volt a piacon, az árfolyam reggel már 235 alatt nyitott, majd alig másfél óra leforgása után az euró ára benézett 233 forint alá is.

Ez történelmi csúcsot jelent a forint-euró viszonyban, megdõlt a 2003-ban eltolt korábbi sávszél erõs oldala, a 234,69-es szint is. Igazolódni látszanak a korábbi, további jelentõs forinterõsödést valószínûsítõ elemzések, a Goldman Sachs például június végi elemzésében 238-ról 230-ra erõsítette a három havi távlatra szóló árfolyam-elõrejelzését, és fenntartotta a hat havi távlatra adott 230-as, illetve a 12 havi távlatra érvényben tartott 225 forintos prognózisátt.

Maradhat az erõs forint

Nem vár törést a forinterõsödésben Bebesy Dániel sem. A Budapest Alapkezelõ portfoliómenedzsere úgy véli, bár kisebb korrekciókat nem lehet kizárni, azok bármikor bekövetkezhetnek, komoly gyengülésre most semmi nem utal. Éppen ezért egy kisebb gyengülést hozó korrekció esetén is arra lehetne számítani, hogy a forint immár év eleje óta tartó erõsödési trendjének köszönhetõen a piacon többen – a további erõsödésre appellálva – rögtön intenzív forintvásárlásba kezdenének, ezzel egyszersmind meg is akadályozva egy komolyabb fordulatot.

A lényeg azonban az, hogy valóban megalapozottnak tûnnek a forint akár további erõsödésére vonatkozó jelzések. Nem tudom azt mondani, hogy amennyiben váratlanul kedvezõtlenebbé válik a nemzetközi környezet, az rosszul érintené a forintot, mert a nemzetközi környezet most is kedvezõtlen – mondta az Indexnek Bebesy Dániel. A new york-i tõzsdeindex, a Dow-Jones alacsony, a félelem indexnek is hívott VIX-index, mely az S&P500 várt volatilitását, vagyis változékonyságát mutatja, emelkedett az utóbbi két hónapban. Márpedig a hitelválság tavaly nyári kezdete óta valóban láthattuk azt, hogy a forint együtt mozog ezekkel a mutatókkal, május óta, mióta azok újabb hullámvölgybe kerültek, már ezektõl függetlenül is erõsödik.

Hazai okokkal is alátámasztható a forint erõsödése: a devizahitel-állomány emelkedik, állandó forintkeresletet generálva támaszt nyújtva a forint erejének. Az államháztartási egyensúly javul, a külsõ finanszírozási igény csökken, a külkereskedelmi mérleg szintén javul.

Bebesy Dániel szerint ugyanakkor rövidtávú hatásként meg kell említeni az Európai Központi Bank tegnapi kamatemelését, illetve az ahhoz fûzött kommentárt is: miközben a tegnap már elõzetesen biztosra vett, negyed százalékpontos emelést a piac csak az elsõnek várta a sorban, azaz úgy vélték komoly esély van további, akár összesen 75 bázispontos emelésre is, a kommentár nyomán úgy tûnik, elkerülhetõ a további szigorítás. Az euró ezért gyengülni kezdett, a dollár és a régiós devizák pedig erõsödtek. Pszichés jelentõsége pedig lehet annak is, hogy a forint történelmi csúcsot döntve az öt évvel ezelõtti sávhatárt is átlépte.

Vége a kamatemelésnek?

Bebesy Dániel szerint elképzelhetõ, hogy a forint erejének, illetve az erõsödés trendjének láttán az MNB a korábbi várakozásokkal szemben nem emeli tovább a magyar alapkamatot. Az elemzõ szerint akár akkor is a jelenlegi 8,5 százalékon tetõzhet a magyar kamat, ha az augusztusi inflációs jelentésben kiderül, hogy eltértünk a korábban várt inflációs pályától, az erõs forint ugyanis csökkenti az inflációt.

Majdnem történelmi?

Két dologgal finomítani lehet a forint történelmi csúcsra erõsödését az euróval szemben. Egyrészt, 2003. január közepén, az akkor még 234,69-nél húzódó erõsebb árfolyamszél elleni támadási kísérlet során, a kereskedési idõn túl néhány órára a sávon kívüli kötések is születtek 231-234 között), majd másnap az MNB kötelezõ intervenciója, illetve két nap alatt 100-100 bázispontos kamatcsökkentése újra a sávon belülre terelte az árfolyamot – írja a portfolio.hu. Laptársunk emlékeztett arra is: a forint 1995 márciusában, a Bokros-csomaggal elindult és 2001 õszén megszûnt csúszó leértékelési idõszakában (elõre meghirdetett mértékben értékelték le a magyar fizetõeszközt) volt a jelenleginél nominálisan is erõsebb forintárfolyamra példa az euro elõdjének számító ECU-vel szemben. Ha ebbõl a szempontból vizsgáljuk, akkor 1998 május közepe óta most a legerõsebb a forint, azaz éppen 10 éves csúcson van.