Auguszta
-7 °C
0 °C

Kész röhej: még mindig hibás az áfatörvény

2008.04.02. 07:05
Még mindig nem tudta megnyugtatóan feloldani a fordított adózás alá tartozó, ingatlanokkal kapcsolatos szabályozást a Pénzügyminisztérium. A májustól hatályos rendelkezés persze jelentősen szűkíti a korábbi ellentmondásokat, ám azokat nem számolja fel teljesen.

A korábbi, januártól hatályba lépett rendelkezés szerint a fordított adózást kell alkalmazni az ingatlanokhoz kapcsolódó építési, szerelési, fenntartási, takarítási karbantartási vagy bontási munkálatoknál, a jogszabály azonban nem határozta meg, mit is ért ingatlan fogalmán. Vagyis egy torony, egy cső, egy vezeték elhelyezésének, megépítésének áfabesorolása nem volt egyértelmű. Ezt kezdetben egy állásfoglalással korrigálta a minisztérium, amelyben ingatlannak minősített minden dolgot, ami a földhöz kapcsolódik - ennek alapján még a fűnyírás is ebbe a kategóriába tartozott.

Az új, pár héttel ezelőtt törvénymódosítás útján született, májustól érvényes szabály szerint kétféleképp állhat elő fordított adózás: az ingatlan-nyilvántartás hatálya alá eső ingatlan átadása és az építésiengedély-köteles munkák elvégzése során. A gond az, hogy az új szabályozás is túl pongyolára sikeredett: "az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendő ingatlan" kifejezést használja, ám az ingatlan-nyilvántartásba nem ingatlanokat, hanem ahhoz kapcsolódó jogokat jegyeznek be. Így például egy vezeték beépítése is megjelenik a nyilvántartásban mint szolgalmi jog - mondta Pénzely Márta, a Deloitte szakértője egy az Amerikai Kereskedelmi Kamara által rendezett előadáson. Ennek alapján tehát továbbra is bizonytalan, hogy a cső fektetése fordítottan adózik-e vagy sem.

Az sem segít sokat, hogy az új szabály szerint a fordított adózás alá az építési hatósági engedélyhez kötött tevékenység tartozik - ilyen ugyanis nincs. Nem egyértelmű a jogszabály-alkotói akarat: az önkormányzattól beszerzendő engedélyre, vagyis építésügyi hatósági engedélyre vonatkozik-e a kitétel, vagy adott esetben több hatóság (katasztrófavédelmi, környezetvédelmi) által kiállított engedélyre. A szakértők most arra várnak, hogy a pénzügyi tárca megfelelő állásfoglalást készít a felmerült kérdésekkel kapcsolatban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!