Auguszta
-7 °C
0 °C

Újra erősödött a forint

2006.07.04. 17:04
Korrekció, de nem trendforduló - legalábbis egyelőre. Mindenesetre biztató, hogy az euró ára ma egész nap 280 forint alatt maradt, amire egy hete nem volt példa. Késő délutánra az árfolyam a 278-as tartomány tetejéig erősödött.

Túladottá vált az utóbbi időben a forint, elsősorban ezzel magyarázható, hogy korrekció történt a piacon - mondta az Indexnek Duronelly Péter. A Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója szerint ez azonban nem jelenti azt, hogy megfordult volna az eddigi, gyengülést mutató trend, azaz idén még számolni lehet a forint szenvedésével.

Jól döntött az MNB

A szakértő úgy véli: segített a forinton az MNB hétfői döntése is, amely ezúttal professzionális hozzáállást tükrözött. A jegybank az Európai Központi Bank (ECB) kommunikációjához hasonló megmozdulást választott: az ECB elnöke, Jean-Claude Trichet megszólalásaival rendre igyekszik a piaci várakozásokat is hűteni, az "extremitásokat" levágni. Azaz amennyiben túl magasak a bankközi kamatokból kiolvasható várakozások, az ECB előbb jelzi, mire számíthat a piac, és csak később nyúl a kamathoz. Az MNB hétfőn pontosan ezt tette, "nem volt esztelen cselekedett", jelezték, hogy elkezdődik egy kisebb kamatemelési ciklus, de alighanem máris lehűtötték a három hónapos távlatra már nyolcszázalékos jegybanki kamatot árazó várakozásokat.

Nem lehet-e, hogy akkor mégis trendfordulóról beszélhetünk - kérdezte az Index a fentiek alapján Duronelly Pétert. A szakértő hangsúlyozta: ezt mindig csak utólag lehet megmondani, de a fordulatnak rendszerint vannak jelei, amelyek a magyar piacon még nem mutatkoztak. Az egyik ilyen a pánik, amelyet előbb-utóbb fordulat követ, de a forintkereskedés a zuhanás ellenére eddig nyugodt mederben zajlott. Azért is, mert nem jelentkezett a másik jel sem, az "optimisták eltűnése": a befektetők többsége még azzal számol, hogy a forint előbb-utóbb visszakapaszkodik, vannak ugrásra kész vevők a piacon. A harmadik ilyen jel, amikor a forint korábban elért mélypontokat tesztel, azaz közelít hozzájuk, de nem lépi át őket. Az elmúlt hetek kereskedésében viszont az volt a jellemző, hogy a magyar deviza csak újabb negatív rekordokat dönt, de a korábbi szintek nem tudták megállítani zuhanását. Nem csak idehaza, a nemzetközi tőkepiacokon is megnyugvás van, ezért várható a forint rövid távú erősödése.

Merre tovább?

Fontos figyelni, hogy meddig jön vissza a deviza, illetve hogy ha a nemzetközi piaci környezet az idén május-júniushoz hasonló jegyeket kezdene ismét magára ölteni, arra hogyan reagálna a hazai fizetőeszköz. A június 30-i 285,15-ös szint átlépése esetén, különösen, ha az árfolyam heti vagy havi záróára ennél gyengébb szinten lenne, számítani lehetne a forintra nehezedő további, nagyon komoly nyomásra. Ha viszont a 285 feletti szintet el sem érnénk, akkor lehetne sejteni, hogy a tavaly augusztus óta tartó gyengülő trendnek vége. Sajnos egyelőre erről még nem beszélhetünk - mondta Duronelly Péter.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!