Géza
-11 °C
-4 °C

A jegybank megvédi a forintot

2004.04.07. 08:30
Piaci vélekedések szerint a magyar deviza hamarosan eléri a sáv erősebbik szélét. Elemzésekben felbukkant a lebegtetés lehetősége is, ám hazai szakértők szerint ez túlerősítené a forintot.
A jegybank megvédi a forintot, mivel mindenképpen el akarja kerülni, hogy a tavaly januári helyzetbe kerüljön a magyar deviza - vélekednek a Napi gazdaság által megkérdezett szakértők. Londoni elemzők hétfőn, a kamatvágást követően olyan értékeléseket publikáltak, amelyek számoltak a forint lebegtetésének a lehetőségével is. A kérdés szóba került a magyar jegybankelnök hétfő esti tévényilatkozatában is: Járai Zsigmond szerint pró és kontra érvek egyaránt felhozhatók az árfolyam elengedésével kapcsolatban.

Száz bázispont

A magyar szakértők viszont egyetértenek abban, hogy nem várható változtatás az árfolyamrendszerben. A jegybank további erősödés esetén - feltehetően 245 forintos euró környékén - nagyobb mértékben, legalább száz bázispontot vágna a kamaton. Nagyjából ekkora csökkenés egyébként a hétfői mérséklés után is benn maradt a piacban. A spekuláció most - szemben a tavaly év elejeivel - nem a sáv eltolására vagy elengedésére irányul, hanem a kamat csökkentésére - vélekedik Tóth Illés, a Budapest Economics elemzője.

A forint árfolyamsávjának feladása nem reális lehetőség, ehhez mindenképpen komolyabb előkészületeket kellene végezni - vélekedik Nyeste Orsolya, a Postabank elemzője. Hasonló állásponton van Tóth is, aki szerint nem láthatóak a lebegtetésre irányuló spekuláció jelei a piacon. Ennek ötletét egyébként a Danske Bank, illetve a Crédit Suisse First Boston (CSFB) dobták fel a hétfői kamatvágást követő elemzéseikben.

Nem lesz lebegtetés

Tóth szerint nem lenne értelme a lebegtetésnek, mivel egyrészt meglehetősen rövid időre szólna, amiért nem érdemes felrúgni az ERM II-konform árfolyamrendszert. Másrészt ehhez nem elegendő a jegybank elhatározása, a kormánnyal közösen kell lépni, arra viszont nem lát esélyt, hogy a kormányzat támogatna egy ilyen megoldást.

Arról megoszlanak a vélemények, milyen következményekkel járna a forint elengedése. Ebben az esetben ugyanis növekedne a forint további erősödésének kockázata, ez viszont a versenyképesség oly mértékű romlásához vezetne, ami komoly ellenállást váltana aki a gazdaság más szereplőiből.