Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Mitől erősödik a forint?

2008.05.22. 11:09
Két hónap alatt 9 százalékkal erősödött a forint árfolyama – ezt aligha lehet tisztán a pénzpiaci opciós ügyletek sajátosságaival megmagyarázni. A jelenség mögött fundamentális tényezők is meghúzódnak: a legfontosabb tényezők a sáveltörlés és a kamatemelési ciklus mellett a forintpiacon a kereslet-kínálati viszonyok számos ponton megváltoztak – hívja fel a figyelmet Tardos Gergely, az OTP elemzési központjának szakértője.

Tavalyhoz képest a felére, a GDP 2 százalékra eshet vissza az államháztartás és a lakosság nettó finanszírozási igénye. A külföldi forrásokra való ráutaltság csökkenése egyben a forintpiac kínálati oldalának zsugorodásaként is felfogható, ez pedig magyarázatul szolgálhat az utóbbi hónapok forinterősödésére - mutat rá Tardos Gerely az egyik fontos tényezőre. Ezzel párhuzamosan a nettó adóssággeneráló finanszírozás, illetve a teljes nemzetgazdaság nettó finanszírozási igénye is mérséklődik 2008-ban.

Jó volt eltörölni az árfolyamsávot

Nem csupán a kínálati, a keresleti oldalon is a forinterősödés irányába ható folyamatok figyelhetők meg. A háztartások devizahitel-felvétele egyre nagyobb, és bár a növekedés üteme mérséklődik, összességében mégis egyre nagyobb konverziót hajtanak végre a kereskedelmi bankok a lakossági hiteligény kielégítésére.

Természetesen mindezek mellett több más tényező is nyom a latban. Ilyen például, hogy az árfolyamsáv eltörlésével az árfolyamkockázat szimmetrikussá vált, illetve kamatemelési ciklus indult el az infláció megfékezésére. Mindkét tényező növeli a jegybank hitelességét, ami közvetve szintén az árfolyamerősödés lehetőségét növeli. Ezek a faktorok a legfontosabbak, még a fenti forintpiaci tényezőkön is túlmutat a jelentősége - hangsúlyozza Tardos. Így végre a forint ráállhat arra a pályára, amin a régió többi devizája is mozog.

Váltottunk

A (Balassa-Samuelson hatásból fakadó) reálfelértékelődést el lehet érni magas inflációs különbözettel, de erősödő nominális árfolyammal is. Mi a térségben az előbbi mellett döntöttünk, a legutóbbi intézkedések azonban váltásra utalnak. Még ha az egyensúlyi felértékelődési potenciál kisebb is (kb 1,5%), de ez is alacsonyabb nominális pályára lökheti a gazdaságot. Az alacsonyabb infláció pedig alacsonyabb nominális kamatokat jelent, mert a befektetők a felértékelődési potenciált is figyelembe veszik majd a kötvények árazásánál. Ugyanez volt megfigyelhető a cseh, szlovák, lengyel esetben is.

Mindezeken túl természetesen a különféle opciós ügyletek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy bizonyos árfolyamszinteket elérve löketszerű forintvásárlások induljanak meg, ám ezeket a szineteket el kell érni valahogy - mutat rá Tardos Gergely, aki éppen ezért a fenti fundamentális tényezőket fontosabbnak tartja az árfolyamerősödés szempontjából, mint a technikai faktorokat.