Piroska
-2 °C
5 °C

250 forint felett az euró

2005.04.19. 10:53
Hét hónapja nem volt ilyen gyenge a forint, délelőtt tíz órakor az eurót 250 forint felett adták a piacon, ami másfél forintos gyengülés hétfőhöz képest. A délután közzétett államháztartási hiányról szóló adat még hatással lehet a forintra.
Jóval gyengébben nyitott a forint kedd délelőtt, az euróért 250 forint felett kereskedtek a piacon, vagyis másfél forinttal kértek többet, mint hétfőn. Ezzel a forint átlépett egy lélektani határt, hiszen hét hónapja volt utoljára 250 forint felett az euró.

Hektikus mozgás

Az elemzők szerint a gyengülésnek több oka lehet. Egyrészt Draskovics Tibor pénzügyminiszter hétfői menesztése is gyengített a forinton. Másrészt hatással van a hazai valutára, hogy a régió valutái - leginkább a lengyel zloty - erősen gyengülnek. Elemzők szerint a gyengülés mögött az áll, hogy a napokban vállalati kötvényeket bocsátottak ki az Egyesült Államokban, és ez befektetési alternatívát jelentenek a régió piacával szemben.

Az ING Bank elemzője a Napi Online kérdésére elmondta, hogy a nap folyamán hektikus mozgásra számíthatunk. Tóth László szerint ennek oka, hogy délután jelenik meg az államháztartási hiányról szóló adat. Hosszútávon azonban a jövő évi költségvetés fogja meghatározni a forintárfolyam alakulását.