Szilárda
0 °C
6 °C

Olcsóbb lett a forinthitel

2005.04.14. 10:19
A legutóbbi kamatdöntés után már nem csak a betéri kamatokat csökkentették a bankok, a hitelek is olcsóbbak lettek.
A jegybank március harmincadikán csökkentette az alapkamatot, amit most a szokásostól eltérően nem csak a betéti, hanem a hitelkamatok csökkenése is követett. A kedvező fejlemények elsősorban a lakáscélú kölcsönöket érintik – írta meg a Világgazdaság.

Mérséklődnek

A Világgazdaság beszámolója szerint az Erste Banknál az új lakás vásárlására felvehető ötéves periódusú hitelek kamata április negyedikétől 4,99-ról 3,99 százalékra, a használt lakás vásárlására fordítható hitelek kamata pedig 6,99 százalékról 5,99-ra mérséklődött. A K&H már április elsejétől kedvezőbb kamatokat kínál, az államilag támogatott jelzáloghitel ötéves kamatperiódusnál 3,99 százalékos kamattal igényelhető, amely csaknem egy százalékpontos mérséklődést jelent.

Ezzel párhuzamosan a THM is csökkent, a korábban érvényes 7,54 százalékról évi 6,58 százalékra. Az állami kiegészítő kamattámogatásos hitel több mint két százalékponttal lett olcsóbb a K&H-nál – 3,99 százalékos éves kamattal vehető fel –, a THM pedig a korábbi 8,52 százalékról 6,37-ra csökkent.

A hitelek mellett persze a betétek kamara is csökkent, a 7,75 százalékos alapkamat már csak hét százalék alatti éves hozamot tesz lehetővé a két-három hónapos lekötések esetében, az alapkamathoz közel álló kamatszintet csak az egyhónapos lekötések esetén lehet elérni – írta meg a Világgazdaság.