Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Londoni elemzők szerint vége a forint lejtmenetének

2006.03.16. 15:28
Végéhez közeledhet az eladási hullám a feltörekvő piaci országok, így a régió devizapiacain - derül ki londoni elemzők legfrissebb jelentéséből. A szakértők ezért már csak maximum ötven százalékos esélyt adnak arra, hogy lesz magyar kamatemelés.
A keddi hatalmas hullámvasút szerdán lényegesen nyugodtabb napot ért meg a forint: az euróval szembeni jegyzések csupán egy másfél egységnyi sávban (262-263.50) ingadoztak. Csütörtök reggel átmeneti gyengülés, majd fokozott forinterősödés következett be, a jegyzések dél közeledtével a 261-es szint alá süllyedtek. Délután négykor már kevesebb mint 260 forintot kellett csak adni 1 euróért, amely lényegesen nyugodtam környezetet tükröz, mint a hét eleji piaci folyamatok. A Portfolio.hu csütörtöki elemzői felmérésée vissza is csatolta az erősödő forintot okozta piac megnyugvást, az elemzők már csak elvétve számítanak kamatemelésre. A 16 választ adó elemző döntő többsége (14 fő) nem számít arra, hogy a választásokig ismét jelentősebben gyengülne a forint, azaz a 255-265-ös sávot jelölték meg, mint a legvalószínűbb árfolyam-ingadozási tartomány

Londoni elemzők szerint végéhez közeledhet a feltörekvő piaci adósság- és valutapiacokon végigsöpört eladási hullám. A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlege által összeállított napi feltörekvő piaci helyzetjelenés csütörtöki kiadása azt írta: a feltörekvő piaci valuták árfolyamát rövid távon a globális likviditási helyzet alakítja.

Negatív hangok

A kép azonban nem egyértelmű: a Porfolio.hu idézi egyebek között a Caylon elemzését, mely szerint a további amerikai kamatemelések irányába mutató amerikai adatok azzal a veszéllyel járnak, hogy újabb eladási hullám érheti el a forintot. A jövő hétfői magyar kamatdöntés jegyzőkönyve (szavazati alternatívák, illetve pontos arányok) csak április elején jelenik meg, így az azzal kapcsolatos spekuláció, hogy az MNB megvitatja-e a kamatemelési alternatívát, további gyengülést hozhat a forintnak. A gyengébb forint a 2007-es folyamatos 3%-os inflációs célt is veszélyeztetheti. Bár a jövő hétfői ülésen nem számítunk kamatemelésre, csak kis kétségünk van afelől, hogy a második negyedévben ez bekövetkezik, mivel az MNB megpróbál egy rövid távú árfolyammélypontot "húzni" a forint számára, és fékezni a hosszú távú inflációs várakozásokat.

Miután a Bank of Japan a napokban "rendezett módon" bejelentette, hogy véget vet a fél évtizede űzött zérókamat-politikának - amellyel a kereskedelmi kamatokat is nulla százalék felé igyekezett lenyomni, így próbálva élénkíteni a keresletet a következetesen deflációs japán gazdaságban -, a jelek szerint meg is szűntek a vezető piacok pénzügypolitikai szigorításával kapcsolatos, egyre erősebb korábbi aggályok. Így kivonulási hullám megszűnőben lévőnek tűnik a feltörekvő piacokon, áll a JP Morgan londoni elemzésében. A ház szerint sem a japán zérókamat-politika megszüntetése, sem az euróövezetből várt új makroadatfolyam nem utal sem a helyi kamatszintek, sem a kockázatvállalási hajlam jelentősebb jövőbeni eltolódására.

Már kevésbé bíznak az amerikai kamatemelésben

A piac most már kezdi átértékelni az amerikai Federal Reserve további szigorításának kilátását is, ami máris meredeken lenyomta az amerikai hozamokat, áll az elemzésben. A JP Morgan egyelőre érvényes előrejelzése szerint a Fed iránymutató szövetségi alapkamata júniusig 5,00 százalékra emelkedik, és 2007 végén 6,00 százalékon tetőzik.

Az amerikai kamatkilátásokat a Moody's Investors Service valamivel óvatosabban ítéli meg. A nemzetközi hitelminősítő Londonban közölt minapi globális hitelfolyamat-elemzése szerint ha a nominális - vagyis inflációval ki nem igazított - amerikai GDP-növekedés éves szinten 6 százalék lesz az idén, és a személyi fogyasztási árindex (PCE) - a Fed által leginkább figyelt inflációs mérőszám - maginflációs szinten nem haladja meg a 2,5 százalékot, akkor 5,25 százalékos szinten tetőző szövetségi alapkamat is "megteszi".

Újra jöhetnek a vásárlók

A JP Morgan csütörtöki londoni elemzése szerint egyebek mellett a Japánban, illetve az amerikai nyugdíjalapok részéről tapasztalható portfolió-diverzifikálás is arra utal, hogy a legutóbbi korrekció után ismét sokan készséggel vásárolnak majd a feltörekvő piacokon.

A Barclays Capital londoni befektetési ház csütörtöki térségi elemzése szerint a feltörekvő piacokon általánosságban csökken a további megingások kilátása. Jóllehet a piac a következő 1-3 hónapra 0,90 százalékpontig terjedő kamatemelést áraz Magyarországon, a ház továbbra is "kissé kétkedő" a magyar kamatemelési kilátásokat illetően, áll a jelentésben.

Nem biztos, hogy kell több kamat

A Barclays Capital londoni elemzői szerint nem nagyobb 50 százaléknál a magyar kamatemelés esélye, hacsak a piac nem viszi el 275 közelébe az euró forintárfolyamát. Nincs azonban "elégséges mértékű káosz" a feltörekvő piacokon az ehhez szükséges nyomáshoz, áll a csütörtöki elemzésben.