Konrád
8 °C
26 °C

Gátszakadás: 269 felett járt az euró

2006.04.06. 11:35
A reggeli 267 alatti nyitást követően - intenzív forintgyengülés után - átszakadt a 268-as, eddig több alkalommal erős támasznak számító szint az euróval szemben. Ezután egy időre 269 fölé kerültek a jegyzések. Technikailag a következő szint a 270-es. A régióban a zloty is 3,99-ig esett az euróval szemben. Miután az Európai Központi Bank délután bejelentette, nem emelt, maradt a 2,5 százalékos kamat, a forint visszaerősödött a 267-es szintre.
A csütörtök reggel elért 269,30-as árfolyamszint közel 2,5 éves mélypontnak felel meg a közös európai fizetőeszközzel szemben. Tizenegy óra körül 268,40-268,70-nél ingadozott a kurzus, és csak délután tért vissza a 267-es szint alá. Az árfolyam hektikus mozgásokat produkált rövid idő alatt. Piaci információk szerint egy-két nagyobb londoni szereplő - köztük a JP Morgan - mozgatja elsődlegesen a piacot. 268 fölé kerülve további euróeladók jelentek meg. Már reggel látszott, hogy a 268-as szint nem tudja megtartani a forintot; a magyar fizetőeszköz mai gyengülése nem túlzottan magas forgalom mellett következett be - mondta el a Portfoliónak Kolba Miklós, az ING devizakereskedője. Véleménye szerint a piac előbb-utóbb a következő támaszszint, a 270-es fölé fogja tolni az euróárfolyamot a forinttal, illetve 4,00 fölé a zlotyval szemben.

A zloty velünk tart

Nemcsak a magyar, a többi régiós deviza is nyomás alatt volt a nap kezdetén, a mai EKB-kamatdöntés miatt. A befektetők délelőtt attól tartottak, Jean-Claude Trichet EKB-elnök sajtótájékoztatóján a vártnál is keményebb hangot üthet meg a további kamatemelési kilátásokkal kapcsolatban. Ez a régiós devizákra további nyomást hozhat. Kamatemelés végül nem történt, és Jean Claude Trichet, az Európai Központi Bank elnöke a mai kamatdöntést követő sajtótájékoztatón kijelentette: az, hogy a piacok nagy valószínűséget tulajdonítanak a májusi újabb kamatemelésnek, nincs összhangban a Kormányzótanácsban uralkodó véleménnyel. Trichet nyilatkozata nyomán az euró jelentősen veszített értékéből egyebek között a dollárral szemben, a régiós devizák pedig jelentős erősödést produkáltak a közös európai fizetőeszközzel szemben.

Járai beszólt

A Portfolio rámutat: elemzők szerint a piac Járai Zsigmond jegybankelnök szerdai nyilatkozatát egyfajta "bátorításként" értelmezhette, hogy tartósabban 265-ös kurzus felett tartva a forintot kamatemelést tud kiharcolni, mivel a jegybanki inflációs célok veszélybe kerülnek. Járai azt mondta: a forint elmúlt időszakbeli gyengülése egyelőre még nem veszélyezteti a jegybank inflációs céljait, de ha huzamosabb ideig 265 körül marad az euróval szembeni árfolyam, akkor a 2007-es folyamatos 3 százalékos célt több tized százalékponttal meghaladhatja a pénzromlás üteme.

A konkrét árfolyamszint említése visszalépés ahhoz az elmúlt hetekben követett kommunikációs stratégiához képest, miszerint az MNB egyre kevésbé fokuszál a mindenkori forint/euró árfolyamra, illetve a korábbinál kisebb az árfolyam szerepe az infláció alakulásában - kommentálta a kijelentéseket Tóth Gyula, a bécsi BA-CA elemzője. Véleménye szerint nem volt szerencsés konkrét árfolyamot említeni, emiatt a múltban többször is komoly problémái voltak a jegybanknak. Tóth szerint a kijelentés könnyen a forint további gyengítésére ösztönözheti a szereplőket, hogy teszteljék a jegybank tűrőképességét. Ennek ellenére a bank nem számít arra, hogy a jegybank a legközelebbi kamatmeghatározó ülésén a kamathoz nyúlna, amely egyébként április 24-én (egy nappal a választások második fordulója után) lesz.