Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Külföldi óriásbank gyengítette a forintot

2005.10.28. 11:35
Izgalmasan alakult a péntek reggel a forint számára. Reggel egy óriáskötés 252,20 forintig hajtotta a közös deviza árfolyamát, ám a piacon lévő rengeteg euróeladónak köszönhetően a forint rögtön visszaerősödött.
A tegnapi budapesti piaczárás után feljegyzett 250,60 forintos eurókurzus 252,10 körüli szintre erősödött nyitásra. Ezt követően egy nagy külföldi nagybank óriáskötése (euróvétele) 252,20-ig erősítette az eurókurzust, ám a magyar deviza rögtön visszakorrigált 251,65/75-re, a piacon ugyanis rengeteg euróeladó tevékenykedik, mondta Kolba Mikéós, az ING szakértője a Napi Online kérdésére.

Az említett pénzintézet egyből nagy értékben vásárolt eurót, vélhetően egyszerre volt szüksége a pénzre, ha napon belül kisebb tételekben szerzi be az "árut", akkor vélhetően nem gyengíti le ennyire a forintot. Kolba hozzáfűzte: a pénteken várhatóan 250,70 és 252,30 forint közötti sávban mozoghat majd az eurókurzus.

Az átlagosnál nagyobb lehet a forgalom, a budapesti piac ugyanis hétfőn és kedden zárva lesz, így könnyen lehet, hogy több befektető zárni fogja rövid pozícióit. Ennek nyomán az átlagosnál jóval nagyobb lehet a forgalom, az elmozdulás iránya egyelőre bizonytalan, vagyis gyengülés és erősödés egyaránt elképzelhető, egy biztos, hogy a szokásosnál nagyobb lesz a volatilitás.

A régió több részén is eseménydús kereskedés zajlik. A zloty 3,9720-ról 4 körüli szintre gyengült az euróval szemben, ami a belpolitikai bizonytalanságokra vezethető vissza. Kolba Miklós elmondta: a szokásos forgatókönyvtől eltérően az utóbbi napokban a zloty gyengülése nem hatott a forintra, ám a lengyel deviza erősödése magával húzta magyar "kollégáját".

Ugyancsak a régiós piacokat érinti az a piaci pletyka, amely szerint a szlovák jegybank a nemzeti deviza gyengülését megakadályozandó be fog avatkozni, ha a korona euróhoz mért árfolyama a 39,08-ról 39,2 fölé kerül.

A dollár tegnap a tartós cikkek rendelésállományának csökkenéséről szóló makroadat publikálást követően lejtőre került, amit csak meredekebbé tett a General Motors ellen indított felügyeleti eljárás. Ennek következtében a zöldhasú egyre gyengül az euróval szemben, így a budapesti piacon jelenleg 207 forint körül mérik a dollárt.