Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

Medgyessy elégedett a forinttal

2003.08.08. 08:36
Medgyesy Péter kormányfő szerint a 260-262 forint körül stabilizálódott euróárfolyam nagyjából megfelel annak az egyensúlyi szintnek, amely mellett működőképes a gazdaság. A jegybank azonban ennél erősebb árfolyamot tartana jónak.
A 260-262 forint körül stabilizálódott euróárfolyam nagyjából megfelel annak az egyensúlyi szintnek, amely mellett működőképes a gazdaság - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök, aki a két hónappal ezelőtti árfolyam-politikai intézkedéseket a versenyképesség javításával indokolta. Csütörtökön valamivel 260 forint felett kereskedtek az euróval, ami kis erősödést jelent az egy nappal korábbihoz viszonyítva.

Nincs összhang a kormány és a jegybank között

A kormányfő bejelentéséből arra lehet következtetni, hogy nincs összhang a kormány és a jegybank között az árfolyammal kapcsolatban. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa hétfői nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy a maastrichti szerződés inflációs kritériumának teljesítéséhez a jelenlegi piaci árfolyamnál tartósan erősebb árfolyamszintre van szükség.

A jegybank illetékesei korábban 250 és 260 forint közötti árfolyamot tartottak szükségesnek ahhoz, hogy teljesülhessenek az inflációs célkitűzések. A legújabb jegybanki dokumentum indoklásában nem az inflációs célok szerepelnek, mert azokat gyakorlatilag elérhetetlenné tették a tervezett adóváltoztatások és a szabályozott áras termékek áremelkedése - mutatott rá több elemző is.

Nem tudni, stabilizálódott-e az árfolyam

A jelek szerint nem egyformán ítéli meg a kormány és az MNB az árfolyamot érintő, június eleji intézkedéseket sem. A döntésben a kormány mellett szintén részt vevő MNB eleinte nem kritizálta a forint jelentős leértékelődését kiváltó lépést, de a közelmúltban Járai Zsigmond jegybankelnök több helyütt is hibásnak nevezte azt. Az intervenciós sáv közepének eltolását a piac nagy része már gyakorlatilag a döntés bejelentésekor elhibázott lépésnek tartotta.

Szakértők szerint az is kérdéses, hogy a kormányfő szavainak megfelelően valóban stabilizálódott-e az árfolyam, többen ugyanis nagyon törékenynek tartják a piacot, azaz szerintük egy kellemetlen meglepetés újra jelentős forintgyengülést okozhat.