Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

A nagyvállalatok kivédik a forint erősödését

2003.11.20. 08:32
A forint erősödése a dollárban exportálóknak veszteséget jelent. A legnagyobb exportőrök ez ellen árfolyambiztosítással élnek, ám a kisebbek számára ez már költséges megoldás.
Az euró erősödésével együtt a forint is egyre joban áll az amerikai devizával szemben. Idén január-szeptemberben a magyar deviza mintegy 15 százalékkal erősödött a dollárhoz képest - eközben az euróval szemben 3 százalékkal gyengült. A forint erősödése a dollárban exportálóknak veszteséget jelent - mondta a Napi Gazdaságnak Spányik Péter, a Magyar Külgazdasági Szövetség alelnöke.

Ezzel alapvetően azon társaságoknak kell szembenézniük, amelyek nem csoporton belül kereskednek, hanem független külföldi vevővel állnak kapcsolatban. A multik számára akkor jelent veszteséget az erősödő forint, ha az itteni vállalat könyveit forintban vezetik, egyébként "házon belül" kiegyenlítődnek a hatások.

Nagyobbaknak megéri

Az árfolyammozgások elleni biztosításokkal többnyire csak a legnagyobb exportőrök élnek, mivel a kisebb vállalkozások számára költséges az árfolyam-biztosítás, így fél évnél hosszabb időre már nem tudnak fedezni. Az árfolyam-kockázati ügyleteken a társaságok komoly nyereségeket is elérhetnek, s a vezető magyar exportőrök többnyire élnek is ezzel a lehetőséggel - véli Barcza György, az ING Bank elemzője.

Az érintett vállalatok számára az árfolyamveszteség kiküszöbölésére vagy csökkentésére a termelékenység növelése jelenthet megoldást. További lehetőség az import átterelése a forinttal szemben gyengülő devizájú relációra, ez azonban egyáltalán nem könnyű. Ráadásul csak akkor működik, ha az export külföldi alapanyagra épül, ebben az esetben csak a hozzáadott értéken keletkező árfolyamveszteséget kell lenyelni.

Rövid távú árfolyammozgások kivédésére ez csaknem kivitelezhetetlen. A magyar külkereskedelmi forgalomban a dollárelszámolás hozzávetőleg 14 százalékot tesz ki. Alapvetően a tengerentúli piacok - USA, Kanada, Japán, Kína - ilyenek, de a zloty és a dollár szoros kapcsolata miatt a lengyel ügyletek is valamelyest kötődnek a dollár árfolyamához.