Donát
-4 °C
2 °C

Nem változtatott az alapkamaton a jegybank

2004.01.05. 15:10
A piaci előjelek azonban arra utalnak, hogy a befektetők inkább a forint erősödésére játszanának.
Nem akasztotta meg hazai fizetőeszköz erősödését a szuperrövid futamidejű diszkontkincstárjegyek hétfői aukciós kudarca: az euró 262 forint alatt mozog.

A délelőtti szintekhez képest kora délutánra tovább erősödött a forint a bankközi devizapiacon. Az euró 262,20 forinton nyitott hétfőn, dél után röviddel elérte addigi minimumát, vagyis 261,35-ig süllyedt. Két óra tájban ennél alig magasabban, 261,40on állt az uniós deviza, azaz a három hónapnál rövidebb futamidejű diszkontkincstárjegyek sikertelen 2004-es premierje nem akasztotta meg a forint erősödését - tájékoztatott Kolba Miklós, az ING Bank üzletkötője. A dollár egységével kora délután 206,10 forinton folyt a kereskedés.

Erősödésre játszanak

A szakember szerint a piacon ugyanakkor továbbra sem történik semmi, a külföldiek inkább a forintvételi oldalon állnak, de csak kis összegek forognak, így igen szűk a likviditás. Elemzők úgy vélik, a hét minden bizonnyal hasonlóan unalmas marad, az euró árfolyama ugyanis az utóbbi hetekben tapasztalt 260-265 forintos sávban ingadozik, ahonnan csak nagyobb befektetői aktivitással lehetne tartósan kimozdítani; erre pedig a január közepén megjelenő decemberi makroadatok előtt nincs sok esély.

A piaci előjelek azonban arra utalnak, hogy a befektetők inkább a forint erősödésére játszanának. Nemzetközi szakértők egyre inkább egy esetleges lengyel kamatvágásra számítanak, aminek nyomán a régió befektetői a hozamkülönbségek miatt várhatóan a forintot részesítik majd előnyben a lengyel zlotyval szemben. A forint jegyzésének növekedését pedig előbb-utóbb kamatvágás követheti. Kolba Miklós szerint ez 260 forintos eurókurzus alatt bármikor előfordulhat, míg Buró Szilárd, a Hamilton munkatársa szerint a kamatcsökkentés akár már január végén megtörténhet.

A Monetáris Tanács 2004. január 5-i ülésén a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamatláb 12,50 százalékos szintjét.