Rudolf
2 °C
13 °C

Lezuhant a forint árfolyama

2004.01.09. 10:51
Az euró árfolyama a budapesti kereskedés megkezdése előtt 269 forintig süllyedt a nemzetközi bankközi devizapiacon. A kereskedők további gyengülésre számítanak, és rendkívül labilis piacról beszélnek.
Budapesten még nem kezdődött el a kereskedés, amikor a nemzetközi bankközi piacokon már 269 forint fölé ugrott az euró árfolyama, fél tízkor 268,15 forinton állt, ez alig öt százalékot jelent az intervenciós sáv erős oldalán - írja a Napi Online.

Kommunikációs hibák

A forint gyengülését sok körülmény okozhatta. A pénzügyminiszter leváltása enyhén gyengítette a forintot. Aznap még úgy tűnt a piac bizalommal fogadja az új pénzügyminiszter kinevezését, mára azonban világossá vált, hogy a külföldi befektetők körében bizalmatlanságot okoz, hogy egy jogász végzettségű személy kerül a pénzügyi tárca élére - írják külföldi lapok.

Az is gyengíthette a forintot, hogy az utóbbi napokban több ellentétes tartalmú nyilatkozat került nyilvánosságra az euró bevezetésének időpontjáról. A Napi Online szerint nem tett jót a forint árfolyamának, hogy Kiss Péter kancelláriaminiszter, a miniszterelnök-helyettese arról beszélt egy reggeli tévéműsorban: a tavalyi, vártnál magasabb államháztartási-hiány meg kell emelni a költségvetés deficitjének idei célját, és át kell gondolni az eurócsatlakozás dátumát.

A kijelölt pénzügyminiszter újabb nyilatkozata állította meg pénteken a forint zuhanását. A Népszabadság szombati cikke azt írja: elemzők szerint egy-két nagybefektető adja el állampapírjait a gazdaságpolitikai bizonytalanság miatt.

Az erős és versenyképes magyar gazdaság érdekében kiszámítható és hiteles gazdaságpolitikára, jól kézben tartott költségvetésre, csökkenő költségvetési hiányra és csökkenő inflációra, valamint reformokra van szükség, elsősorban az egészségügyben és a közigazgatásban - mondta Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszter pénteken, aki kenyai üdülésének utolsó napján szükségesnek tartotta, hogy az MTI-nek telefonon nyilatkozzon, miután a magyar valuta euróárfolyama a reggeli 267-ről déltájban 270 forintra gyengült. A kijelölt pénzügyminiszter szavai azonban csillapítóan hatottak, délután 268 forint körül alakult a kurzus.

A szombati Népszabadság azt írja: elemzők szerint Draskovics azt mondta, amit a piac hallani akart. Arról beszélt, hogy a célok teljesítése keménységet és határozottságot igényel, ebben ő elkötelezett, mert meggyőződése szerint ezt kívánják Magyarország és a magyar gazdaság érdekei.

Londoni spekulánsok

A Napi Online információi szerint egyébként a tegnap indult forintgyengülést egy nagy londoni bank jól időzített forinteladásai okozták, melyek a szűk likviditás mellett alaposan megmozgatták az árfolyamot.

A forint instabilitását jelzi, hogy egy-egy nagyobb szereplő forinteladása vagy forintvétele elmozdíthatja az árfolyamot. Ez pedig magával húzza a többi szereplőt is, mert sok befektető gondolja úgy, jobb együtt mozdulni az árral.

Kereskedők szerint ugyanakkor egyelőre csak spekulációs támadások érik a forintot, a nagybefektetők egyelőre nem mozdulnak. A kereskedők a forint további gyengülésére számítanak. Úgy vélik, hogy az euró árfolyama 269-270 forintnál nem megy magasabbra, bár a piac rendkívül labilis - írja az MTI.

A hét elején még a forint erősödéséről számoltunk be. Az euró akkor 262 forinton zárt, de hétfőn 258 forintért is jegyezték az uniós valutát.