Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Idén megnyugodhat a forintárfolyam

2004.01.28. 08:58
Magyarország több országgal közösen még ebben az évben belép az ERM II pénzügyi rendszerbe, s a tagság horgonyt is jelenthet a forintnak a túlzott volatilitással szemben.
Az európai árfolyam-mechanizmushoz (ERM II) történő csatlakozás kulcskérdés az unióba frissen belépő kelet-európai országokban, különösképpen Magyarországon. A magyar kormányzat már korábban egyértelműen kijelentette, hogy 2004. május 1-je után minél hamarabb szeretné az ERM-II tagjává tenni az országot.

A Citigroup elemzése alapján a csatlakozás vélhetően május 1-je és az év vége közé várható, több más újonnan csatlakozó országgal közösen. Véleményük szerint a központi paritás az EU-csatlakozáskori piaci árfolyam körül lesz, valahol a 275-285 forintos sávban. Ebben az eddigi sáv 282 forintos középárfolyama a piaci várakozások horgonyaként működhet, hacsak a pénzügyi kormányzat nem kívánja más árfolyam irányába terelni a forintot.

Múltbeli tapasztalatok, valamint a kamatpálya feltételezett trendje alapján 275 forintot valószínűsítenek április 30-ai árfolyamnak, ami gyengébb, mint azt a forward árfolyamok meghatározzák. Ennek a legfőbb oka a gyenge fundamentumok és a kamatcsökkentés igénye, míg a döntéshozók és a szereplők által preferált kereskedés a 275 és 285 forint közti sávban várható. Mivel az ERM II horgonyt jelenthet az árfolyammozgások ellen, a Citigroup elemzése szerint a volatilitás sokkal kisebb lesz, mint 2003-ban. Ez egyúttal utat nyit az EMU-hoz vezető úton, ami a konvergencia utolsó lépcsőfoka. Az elemzésben kitérnek arra, hogy az ötéves magyar államkötvényt ajánlják leginkább a befektetőiknek, 155 bázispontos hozamszint mellett.