Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Valutaválság fenyeget?

2004.02.17. 08:33
A jelentős árfolyam-kockázati sávba sorolta a forintot a Bank of America, a pénzintézet 2004 végére 280 forintos euróárfolyamot vár. Piaci elemzők szerint túlzott ez a pesszimizmus.
A Bank of America (BoA) hétfőn nyilvánosságra hozott térségi elemzése a jelentős árfolyam-kockázati sávba emelte a forintot. Az elemzés szerint 51 százalékos a valószínűsége annak, hogy a forint 5 százalékot meghaladó mértékben gyengüljön (ez megegyezik a dél-amerikai gazdaságok besorolásával). Az időtávról és a gyengülés pontos mértékéről nem szól a jelentés. A pénzintézet 280-as euróárfolyamot vár 2004 negyedik negyedévére.

Beigazolódott

A BoA véleménye nem okozott igazán meglepetést. Az árfolyamgyengülés viszonylag nagy kockázatát már beárazta a piac - mondta lapunknak Barcza György, az ING Bank elemzője. A forint az euróval szemben hétfőn a reggeli 263-as árfolyamról csupán 264-ig gyengült. A viszonylagos nyugalom azonban nem jelenti azt, hogy kizárható lenne a következő napokban a forint jelentősebb gyengülése az elemzés hatására - véli Horváth László, a Hamilton International Tőzsdeügynökség Rt. üzletkötője. A BoA pesszimizmusát ugyanakkor az elemzők többsége túlzottnak tartja, noha az jól tükrözi a nyugat-európai befektetők várakozásait. A pénzintézet tavaly megfogalmazott, hasonlóan pesszimista hangvételű prognózisa akkor még egyedinek számított, az év végére azonban beigazolódott - mondta Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. elemzője.

Túlzott szigor

A pesszimista prognózist a folyó mérleg, a költségvetési egyensúly, a monetáris bázis, valamint a kötvényárfolyam felárakkal indokolta a BoA. Az elemzők szerint éppen a fundamentumokban bekövetkező javulás miatt túlzott a londoni pénzintézet szigora. Az optimista szcenárió halvány jeleként a múlt havi fizetési mérleget említette Nyeste Orsolya, a Postabank Rt. elemzője. Az egyensúly mélypontján túl vagyunk, a piacon ez a fordulópont 3-6 hónapon belül tudatosulhat - véli Nyeste. Véleménye szerint az államháztartási hiány kellő mértékű csökkenése, valamint a Draskovics-féle takarékossági csomag részleteinek nyilvánosságra hozatala szükséges. A 280-as euróárfolyamot szintén túlzónak nevezték az elemzők, akik arra számítanak, hogy a forint a 260-270-es sávban marad 2004-ben. Török szerint a túlzott forintgyengülés ellen továbbra is magas kamatszinttel védekezhet a jegybank.