Valér
4 °C
8 °C

Nagyot eshet a forint

2004.10.11. 11:42
Kapcsolódó cikkek (1)
Zuhanhat a forint az euróval szemben arra a spekulációra, hogy a jegybank csökkenteni fogja az alapkamat mértékét - áll a Bloomberg legfrissebb elemzésében. A kereskedők, befektetők többsége a forint eladását javasolja, és 260 forintos eurót jósolnak az év végére.
A Bloomberg elemzése szerint a befektetők arra számítanak, hogy a Magyar Nemzeti Bank még ebben a hónapban csökkenteni fogja jegybanki alapkamatot. Ez a spekuláció azonban a forint esését okozhatja az euróval szemben.

A Bloomberg által megkérdezett 12 befektető, elemző és kereskedő közül heten a forint eladását javasolják. Négyen tartanák a forintot, egy megkérdezett pedig vásárolna.

A magyar jegybanki alapkamat a legmagasabb az Európai Unióban, még akkor is, ha figyelembe vesszük a hét százalékos inflációt is.

Árt a gazdaságnak

A forint száguldása árt az exportnak és visszatartja a meginduló gazdasági növekedést is - véli Monica Mastroberardino, aki 61,7 millió dollárnyi magyar államkötvényt kezel egy zürichi bankban. Szerinte a központi banknak csökkenteni kell a kamatot, hiszen elég nagy a nyomás erre az exportőröktől.

Az euró két héten belül 255 forintra erősödhet, ez év végére pedig 260 forint körüli értéken lesz - jósolja Mastroberardino. Michal Dybula, pénzügyi stratéga a BNP Paribasnál szintén 260 forintos eurót vár az év végére. Szerinte a jegybanknak vágnia kell a kamaton következő ülésén, mert a mostani alapkamat már teher a gazdaságnak.

A Bloomberg elemzésében megemlíti Draskovics Tibor pénzügyminiszter szavait, aki az infláció csökkenése mellett foglalt állást. Draskovics szerint a kisebb infláció lökést adhat a jegybanknak a kamatok csökkentésére. A pénzügyminiszternek azt a mondatát is idézik, hogy az erős forint árt az exportőröknek, akik így nem tudnak versenyezni az olcsó importtal.

A jegybank Monetáris Tanácsa október 18-ai ülésén dönt az alapkamat mértékéről.