Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Most érdemes eurót venni a vakációhoz

2004.11.17. 08:19
Közel két éves rekordokat dönt meg a forint erősödése: a kötvénypiacokon egyértelműen fél százalékosnál nagyobb mértékű kamatcsökkentésre számítanak, elemzők szerint ugyanakkor nem kell attól tartani, hogy a forint ellen ismét spekulációs támadás indulna. Januártól folyamatos forintcsökkenésre lehet számítani, a nyári időszakra ismét 250-260 forint közé, vagy akár e fölé is emelkedhet az árfolyam, így aki most veszi meg az eurót, egy kétszázezer forintos nyaralási büdzsé esetében akár 10-15 ezer forintot is megspórolhat. Tény azonban, hogy az összeg fél éves lekötésével hasonló összegű nyereség realizálható.
Venezuela, Brazília és Törökország után a befektetők részéről számításba jövő országok közül nálunk a legmagasabb a jegybanki alapkamat: így az uniós tag Magyarország és a forint igen népszerű a befektetők körében, azaz ismét sokan akarnak magyar kötvényeket venni. A forint az elmúlt hónapokban ugyan nem emiatt erősödött, de a kötvénybefektetők utóbbi néhány héten megnövekedett érdeklődése lassan az intervenciós sáv szélének közelébe sodorhatja a forintot.

Meddig erősödhet a forint?

A sávközép tavalyi eltolásával a forint árfolyama elvileg 282 forintos középérték mellett +/- 15 százalékot mozoghat, azaz 240 és 324 forint között lehet az euróhoz képest. A jelenlegi, erős árfolyam az Index által megkérdezett elemzők szerint az év végéig még kitart, azzal együtt is, hogy a befektetők már egyértelműen akár fél százalékosnál nagyobb mértékű alapkamat-csökkentésre számítanak.

Elvileg még erősödhet a forint, de ennek már kevés racionalitása van - mondta lapunknak Samu János, a Concorde Rt. elemzője. Emlékeztetett arra, hogy közel két évvel ezelőtt, a túl erős forintra spekulálók jelentős veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni a jegybanki beavatkozás, illetve a forint ezt követő látványos gyengülése miatt, így hasonló forgatókönyvre aligha épít valaki. Ugyanakkor a forint várhatóan nem is gyengül majd rövid távon: az európai kamatszintekhez képest még egy jelentős, 2,5 százalékos alapkamat csökkentés esetén is vonzó maradna a magyar valuta. Ilyen alacsony kamatszintre azonban csak egy éves távlatban számítunk.

Duronelly Péter, a Budapest Budapest Alapkezelő Rt. igazgatója szerint sem számol az év végéig jelentős árfolyam-elmozdulással. Ugyanakkor az Index kérdésére hangsúlyozta: a a kormány és a jegybank által is gyakran emlegetett 250-260 forintos kívánatos sávot ténylegesen belőni nagyon nehéz, az ez irányba való törekvés könnyen azzal a következménnyel járhat, hogy a forint túlgyengül, és rossz esetben akár 2003-as leggyengébb árfolyamot, a 274 forint/euró szintet is eléri.

Kedden korrekciós gyengülés a forintpiacon
A forint kedden enyhén gyengült a bankközi devizapiacon, az eurót délután 244,30/40 forinton jegyezték, mintegy 50 fillérrel erősebben a hétfői 243,80/244,00 forintos kurzusnál. A forint 154 bázispontra közelítette meg a sáv erős szélét délután, 13,46 százalékon állt a sáv erős oldalán, 16 bázisponttal gyengébben mint hétfőn. A kereskedők szerint átlagos forgalmat bonyolított le a bankközi devizapiac, ám azok a jóslatok, amelyek közelinek érezték a 240,01 forintos sávszéli euró kurzust, egyelőre nem váltak valóra. Ehelyett kisebb korrekció következett be, az euróval 243,80 és 244,70 forint között kereskedtek a nap folyamán. Most a piacon úgy vélik, hogy a hétfői kamatdöntő Monetáris Tanácsi ülésig 243 és 245 forint között ingadozik majd a közös valuta. (MTI)

Jövőre eshet a forint

A folyó fizetésimérleg hiány és az államháztartási hiány magas volta miatt azonban hosszabb távon a kamat (várható csökkenése ellenére is magas volta) sem tartja majd ilyen magasan a forint iránti érdeklődést, azaz lassan enyhülhet az a jelenlegi helyzet, hogy sokkal nagyobb a forintkötvények iránti kereslet, mint a kínálat. Ennek köszönhetően jövőre az elemzők egybehangzóan az árfolyam emelkedését várják.

Lányi Bence, a Raiffeisen Alapkezelő Rt. elemzője szerint az év végére 246 forint körüli árfolyam várható, míg ezt követően lassú ütemben gyengülhet a magyar pénz. A Raiffeisen jövő szeptemberre 256, a jövő év végére 258 forintos árfolyamot vár. A nyárra Samu János is 255 forint körüli árfolyamot tart reálisnak.

A kamatcsökkenés biztos, a mérték kétséges

A kötvénypiacokon immáron biztosra veszik, hogy a monetáris tanács a jövő héten csökkenti az alapkamatot, az azonban kétséges, milyen ütemben. Az elemzők száz pontos, azaz egy százalékos csökkentést tartanának reálisnak, ám mint Duronelly Péter emlékeztetett az MT többször eltért már a piac várakozásaitól. Lányi Bence arra hívta fel a figyelmet, hogy a kincstárjegyek piacán a befektetők már be is áraztak egy 0,75 százalékpontos kamatcsökkentést.

Most kell eurót venni?

Más lehetőség is akad
A kötvényalapokba történő befektetés mellett akár egy "sima" bankbetét is kitermelheti fél év alatt a kamatokból a forint várható gyengüléséből származó veszteséget. A tőzsdei befektetések kockázatosabbak ugyan, mint a bankbetétek, de fél év alatt 200 ezer forintos induló tőkével a kamaton elérhető nyereséget akár jóval meghaladó profitra tehet szert az, aki befektet.

Elfogadva, hogy a nyári időszakban a várakozások szerint 255 forintot, vagy akár ennél többet kell fizetni majd az egy euróért, kézenfekvőnek látszik, hogy a külföldi nyaralásokhoz most érdemes megvenni a valutát. Kétszázezer forintos utazási költséggel számolva a különbség a jelenlegi, 243-244 forintos árfolyamhoz képest 10-15 ezer forint lehet, ha a forint 255-260 forintos sávban áll meg a nyáron (szélsőséges értékkel számolva a megtakarítás összege több mint húszezer forint, azaz a nyaralási költség 10 százaléka is lehet). Samu János szerint ugyanakkor az állampapírhozamokba 255 forintosnál valamivel gyengébb forintárfolyam van beárazva, így az utazásra szánt összeg állampapírban, hosszabb kötvényeket tartalmazó alapokban történő befektetése majd nyári átváltása azoknak is jó befektetés lehet, akik kicsiben akarnak spekulálni.