Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Gyurcsány megint támadja a jegybankot

2004.12.14. 12:20
A miniszterelnök szerint, ha az MNB jól csinálja a dolgát, nem szalad el egyik vagy másik irányba a forint. Gyurcsány Ferenc a jegybanktörvény mellett is kiállt.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ismét kiállt a gyengébb forint mellett - ezúttal a Magyar Rádiónak adott interjújában. Gyurcsány szerint ha jól csinálja a jegybank a dolgát, akkor nem történhet meg, hogy egyik, vagy másik irányba túlzottan elszalad a forint árfolyama.

A túl erős forint azonban tönkreteszi azokat a magyar termelőket, akik nem bírják az importversenyt, a magyar gazdákat, a magyar exportőröket. A miniszterelnök úgy fogalmazott: jó lenne, ha valaki végre megértené, hogy beledöglik a magyar gazdaság abba, ha nincs kellő érzékenység, hogy a magyar termelésnek legyen jövedelme.

Az interjúban elhangzott az is, helyes a jegybanktörvény módosításának azon szándéka, hogy a Monetáris Tanács összetételét nem teszi egyoldalúan az elnök döntésétől függővé, mivel ilyen gyakorlat Európában nincs. Nagyon helyes, hogy végre a függetlenség irányába mozdul el a Monetáris Tanács akkor, amikor a személyek kinevezésével kapcsolatos jogokat megosztja, és nem véletlen, hogy sem az Európai Központi Bank elnöke, sem pedig Mádl Ferenc köztársasági elnök nem tudott érdemben például alkotmányos ügyekben kifogást emelni. Az ügy természetesen politikai, a szakmai igazság a kormány oldalán áll, és helyes, hogyha a kormány a maga igazságából nem enged.