Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Nagyot eshet a forint

2005.01.03. 16:32
Eshet az euróval szemben a forint, mert a piac nagyobb kamatcsökkenésre számít az elmúlt év hét apróbb csökkenése után - írja a Bloomberg saját kutatására hivatkozva.
A Bllomberg kutatása szerint a piaci szereplők nagy része nagyobb arányú kamatcsökkenésre spekulál. Ez pedig a forint jelentősebb gyengülését okozhatja. A Bloomberg emlékeztet arra, hogy az elmúlt egy évben a Magyar Nemzeti Bank hétszer csökkentett az alapkamaton.

Nyertesből vesztes

A kutatásban tizenkét szakértőt, elemzőt és kereskedőt kérdeztek meg Londontól Budapestig. A megkérdezettek közül öten azt tanácsolják, hogy szabaduljunk meg forintkészleteinktől, heten azt mondják, egyelőre tartsuk meg a forintot.

A forint az elmúlt évben hét százalékkal erősödött, ez a Bloomberg által mért ötödik legnagyobb erősödés a tavalyi évben. Lars Christensen, a Danske Bank elemzője szerint csak idő kérdése, hogy a forint korrigálja jelenlegi erős árfolyamát. Szerinte a forint lehet a 2005-ös év egyik legnagyobb vesztese.

A Bloomberg emlékeztet arra, hogy a jegybank - az alacsony novemberi inflációs adatok nyilvánosságra hozatala után - 9,5 százalékra csökkentette az alapkamatot. Azonban ezzel együtt is Magyarországon a legmagasabbak a kamatok az Európai Unióban. A Commerzbank elemzője, Barbara Nestor szerint kikezdi a forint iránti keresletet. Az inflációs gyorsan lassul, ez pedig további kamatcsökkentést tesz lehetővé - véli Nestor, aki 255 forintos euróárfolyamot prognosztizál az év végére.