Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Külföldön lépheti át a sávot a forint

2005.03.02. 11:00
Míg Magyarországon kizárt, hogy a 240 forintos árfolyamhatár alá süllyedjen a forint, az itthoni "záróra" után ez a más időzónákban működő piacokon elképzelhető. Az MNB információink szerint nem tart fenn külföldön beavatkozni képes intervenciós ügyeletet, piaci pletykák szerint a március 15-i itthoni hosszú hétvége kiváló alkalom lehet a sávhatár alatti kötésekre azoknak, akiknek ez az érdekük.
Bizalmas információ - az MNB sajtóosztálya ezzel utasította a konkrét választ arra a kérdésre, vajon az MNB tart-e fenn intervenciós ügyeletet, azaz kész-e arra, hogy amennyiben a hazai piacok zárását követően külföldön a sávhatár alatt kereskednének a magyar valutával, beavatkozzon. Bár a lapunk által megkérdezett elemzők szerint ha ez meg is történik, nem jelent veszélyt a magyar gazdaságra, azt többen is szükségesnek tartanák, hogy a jegybank legalábbis folyamatosan nyomon kövesse a forint külföldi árfolyamának alakulását.

Lehet sávhatárátlépés

Nem értelmetlen dolog 240 forint alatt eladni forintot - mondta az Indexnek Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője. Bár tény, hogy az MNB legalább ezt az árat mindenkor köteles megadni a magyar valutáért, de a határidős piacon lehetnek olyan szereplők, akik arra játszanak, hogy egy bizonyos időpontban (külföldi piacokon) a forint kilép a sávból. Erre ha kicsi is az esély, sokat nyerhet az, aki az árfolyamsáv alatti kötésre játszik. A szakértő szerint amennyiben folytatódik a forint erős menetelése, könnyen elő is adódhat ilyen helyzet, a piaci hírek szerint például a március 15-i hosszú hétvégén, amikor Európa- és világszerte úgy zajlik majd a kereskedés, hogy hétfőn és kedden itthon szünnap lesz.

A nyitvatartási időben ugyanis a jegybank akár külföldi piacokon is be tud avatkozni az árfolyamsáv tartása érdekében, azonban "záróra" után az elemzők szerint nincs ügyelet.

Az MNB többféleképpen, akár állandó piaci kapcsolatai közül választott stratégiai partnereken keresztül is jelen lehetne a zárás után a külföldi piacokon - mondta Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő Rt. befektetési vezetője. Bár ügyeletre inkább a nagyobb forgalmat lebonyolító valutáknál van szükség, szerinte már csak azért hasznos lenne egy ilyen rendszer, hogy folyamatosan nyomon követhessék mi történik a forinttal.

Ugyanakkor a szakértők egyetértenek abban: ha néhány külföldi ügyletben a forint a sávhatáron kívülre kerül, majd a következő napi nyitásban visszajön, azzal a nemzetgazdaságot nem éri kár, és az árfolyamrendszerre sem jelent igazi veszélyt.