Edina
-12 °C
-3 °C

Újabb kamatcsökkentés

2005.04.25. 15:34
Az üzemanyagárak emelkedése ellenére továbbra is kedvezőek inflációs kilátások, ez lehetővé teszi alapkamat csökkentését, ugyanakkor a kockázatokra való tekintettel indokolt a fokozott óvatosság a monetáris politikában - áll a jegybank az újabb, negyedszázalékos kamatcsökkentést bejelentő közleményében. A forintpiacon a várakozásoknak megfelelő lépés nem mozgatta meg az árfolyamot.
Az elmúlt egy hónapban napvilágra került makrogazdasági adatok alapján a monetáris tanács úgy látja, hogy továbbra is kedvezőek az inflációs kilátások. Kezdenek kibontakozni a stabil árfolyamnak az inflációs várakozásokon keresztül jelentkező másodlagos hatásai - áll a tanács hétfői üléséről kiadott közleményében. A testület negyedszázalékkal, az eddigi 7,75 százalékról 7,50-re csökkentette az alapkamatot.

A monetáris tanács szerint a kedvező folyamatok megmutatkoznak egyebek között a bérinfláció és a piaci szolgáltatások inflációjának első negyedévben tapasztalt lassulásában. Ugyanakkor a monetáris politika által nem befolyásolható tételek - elsősorban az üzemanyag- és a feldolgozatlan élelmiszerárak - gyorsuló áremelkedése miatt a teljes fogyasztói árindex is gyorsulást mutatott, és ebben a körben megnövekedtek a magasabb infláció irányába mutató kockázatok. Ennek ellenére a Tanács megítélése szerint javultak az alacsony inflációs környezet hosszú távú fennmaradásának feltételei.

Négy hónap, két százalék

A Monetáris Tanács az idén eddig háromszor mérsékelte a kamatot: januárban fél százalékkal, 9,5 százalékról 9,0 százalékra, februárban 9,0 százalékról 8,25 százalékra, márciusban pedig 7,75 százalékra módosította a jegybanki alapkamatot.

A forint nem reagált

A forint árfolyamat nem mozdult el érdemben a kamatcsökkentés bejelentésének hírére. A piaci várakozásokról a CIB Bank elemzése előzetesen leszögezte: egy negyedszázalékos kamatcsökkentés nem okozna komolyabb meglepetést a forint árfolyamában, a kereskedők erre számítanak, de azt is elképzelhetőnek tartották, hogy változatlan marad a kamatszint. Ha így történt volna, az kisebb erősödést eredményezett volna