Sára, Márió
2 °C
6 °C

Pofon után: merre tart a forint?

2006.02.23. 10:35
Inkább a feltörekvő piacok általános megítélését rontó hírek, mint a Moody's már szinte várt, a magyar devizaadósság kilátásainak rontásáról szóló döntése gyengítette a forintot. A bizonytalan kereskedés ellenére stabil maradhat a magyar pénz.
Csütörtökön reggel gyengén nyitott a forint a bankközi devizapiacon, az eurót 253,50/60 forinton jegyezték, gyengébben ugyan a 254,31 forintos szerda késő délutáni csúcsnál, de egy forinttak erősebben a hivatalos kerekedés végén jegyzett 252,45/55 forintnál. A forint kilenc órakor 10,20 százalékon állt a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

Izgalmas kereskedést várnak

A kereskedők szerint izgalmas kereskedés várható csütörtökön. A Moody,s nemzetközi hitelminősítő intézet szerdán késő délutáni bejelentése után a magyar szuverén adósság kilátásának negatívra változtatásáról hirtelen nagyot esett a forint. Csütörtökön kora reggel puhatolózó kezdésről számoltak be. A forintot kedvezőtlenül érinti a feltörekvő piacokat kedd délután óta sújtó negatív piaci megítélés is. Reggel folytatódott a zloty, valamint a szlovák korona gyengülése.

A piacon úgy vélik, hogy amennyiben a forint a 254,50 forint/eurós szint alá gyengül, akkor "szabad az út akár a 256 forintig is", de ha sikerül 254 forint körül, vagy az alatt maradni, akkor az árfolyam visszatérhet a 252 forint/euró körüli szintre is. A dollárral reggel 213,05/15 forinton kereskedtek, 50 fillérrel a szerdai 212,45/55 forint felett. A dollárt támogatja a kamatemelési várakozás, amit a szerdán délután közzétett januári amerikai inflációs mutató csak erősített.

Izgalmas kereskedést várnak

A forint már tegnap, szerdán délelőtt gyengült egyrészt az izlandi adósságbesorolás lerontására (Fitch), melynek következtében gyengült az izlandi korona, másrészt a brazil reált gyengítő, a januári fizetési mérleg jelentős hiányáról napvilágot látó híreknek köszönhetően. A két hír együttes hatásaként - mondta el az Indexnek Lányi Bence, a Raiffeisen elemzője -- a feltörekvő piacok egészének megítélése is bizonytalanabbá vált. A Moody's döntése így már csak egy kisebb gyengülést eredményezett a forint árfolyamában, ami köszönhető annak is, hogy a kilátások rontása várható volt, és önmagában a piacok számára semmilyen új információt nem jelentett a Standard and Poor's és a Fitch korábbi döntései nyomán. Lányi Bence szerint a Moody's bejelentésének lesz a legkisebb és a legrövidebb hatása a forint árfolyamára.

Ugyanakkor az, hogy a Fed folytatja az amerikai kamat emelését, és az Európai Központi Bank is várhatóan kamatot emel, csökkenti a feltörekvő piacok egyébként jellemző kamatelőnyét, ami Lányi szerint trendfordulót ugyan nem okoz, de a beáramló tőke mennyiségét csökkenti.

Kitarthat a forint

Az elemző szerint nem várható, hogy a forint jelentősen gyengülne: a hitelminősítő intézetek és az EU üzenete is az, hogy kivárják az új kormány megalakulását és első lépéseit. Így a következő időszakban nem várható olyan hír, illetve meglepő makrogazdasági adat sem, ami váratlanul gyengítené a forintot. Lányi Bence szerint a jövő héten a 252 ft/euró szintig erősödhet vissza a magyar pénz, ennél nagyobb erősödés - ahogy a 255 ft/eurós árfolyam átlépése sem, nem várható.