Sára, Márió
2 °C
6 °C

Forintválság egy éven belül?

2006.03.06. 11:39
Kapcsolódó cikkek (1)
A Goldman Sachs szerint komoly válság fenyeget, magyar elemzők inkább lassú, de folyamatos gyengülést várnak. A választások után lépni kell, de elképzelhető, hogy piac még őszig, az önkormányzati fordulóig is megértő marad.
A forinttal kapcsolatos borúlátás "eddig idő előttinek bizonyult, a helyzet azonban a következő 12-18 hónapban jó eséllyel megváltozik" - idézte a Goldman Sachs múlt csütörtökön megjelent európai feltörekvő piaci elemzését a Portfolio.hu. A Goldman Sachs szerint a 2006-os költségvetési hiány valós mérete "valószínűleg sok piaci szereplőt meg fog lepni", és megvan a kockázata a kétszámjegyű százalékos hiánynak, annak pedig jelentős a kockázata, hogy a választások után a hitelminősítők rontják a magyar adósságosztályzatot. Az elemzés szerint a magyar politikát a belső kényszer terelheti a helyes útra, azaz ha a választók is látják és elfogadják a megszorítások szükségességét, ez pedig - köszönhetően az egyre nagyobb devizahitel-állománynak is - a forint jelentős gyengülése esetén következne be.

Az Index által megkérdezett elemzők bár nem zárnak ki egy ilyen forgatókönyvet, lényegesen kevésbé pesszimisták, arra azonban számítanak, hogy a forint a következő időszakban lassú és folyamatos gyengülés után a mostaninál jelentősen alacsonyabb szinten stabilizálódik.

Lépni kell, de melyik választások után?

Az EU szeptemberig adott haladékot egy hiteles konvergencia-program összeállítására, és a nagy hitelminősítő intézetek is jelezték, hogy a kilátások rontása után az adósságok tényleges átsorolásával várnak a választásokat követő időszakig - hangsúlyozta Trippon Mariann, a CIB vezető elemzője. Szerinte ezért bármilyen kormány is lesz, elképzelhetetlen, hogy ne legyen költségvetési kiigazítás a választások után, amely ha hiteles, elkerülhető a forintválság. Ebben szerepe van a külső befektetői környezet jelenlegi, a feltörekvő piacokat előnyben részesítő hangulatának, és a magyar befektetési eszközök biztosította hozamfelárnak is.

Pintér András, az Inter-Európa Bank elemzője szerint akár még több idővel is gazdálkodhat a politika: szerinte ugyanis érdemi hatású intézkedésekre az őszi, önkormányzati választásokat megelőzően kevésbé lehet számítani, és ezzel a piacok is tisztában vannak. Ha pusztán a magyar államháztartás helyzetét nézzük - hangsúlyozta az elemző - a piac már régen léphetett volna, ám ahogy eddig nem volt tőkekivonás, a bizalom már kitarthat néhány további hónapig. Az ősz azért is meghatározóbb időszak lehet Pintér András szerint, mert ekkor körvonalazódhatnak a 2007-es költségvetés fő számai.

Lassú gyengülés jöhet

A válságforgatókönyv ugyanakkor szerepel a lehetőségek között mindkét elemző szerint: Trippon Mariann szerint Magyarország megítélését nem csak az a tény rontja, hogy költségvetési hiánycélokat az utóbbi években rendre túlléptük, illetve már azok kijelölése sem tűnt reálisnak, hanem az is, hogy 2002-ben a választások után sor került a kampányígéretek egy jelentős részének a költségvetést terhelő megvalósítására. Ha ez most így lesz, és a befektetők további, a deficitet növelő lépésekkel szembesülnek kiigazítás helyett, az könnyen tényleg válsághoz vezethet.

A Goldman Sachs hosszabb ideje a legpesszimistább előrejelzéseket adja a külföldi elemzők közül a magyar helyzetről - emelte ki Pintér András, aki szerint a válság lehetősége ugyan valóban nem vethető el, de az igazi kérdés - és ebben nyilvánul meg a Goldman pesszimizmusa -, hogy ki mekkora valószínűséggel számol ezzel. A valószínűbb forgatókönv mind a CIB, mind az Inter-Európa Bank elemzője szerint az, hogy a forint a következő időszakban lassabb és folyamatos, részben a feltörekvő piacokra jellemző trenddel párhuzamosan gyengül, de maximum 255-265 ft/euró közötti szinten stabilizálódik.