Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Tartja magát a forint

2006.03.07. 12:30
A ma reggel a régiós feltörekvő piacokat elért kedvezőtlen hangulat a magyar deviza esetében eredményezte (eddig) a legkisebb leértékelődést, holott számos elemzés arra figyelmeztet: a forint a legsérülékenyebb a régióban. A zloty közel 1, a cseh és a szlovák korona közel fél, míg a forint mindössze 0.2 százalékot gyengült reggeli nyitószintjéhez képest az euróval szemben (jelenleg 254.90-255.20 körül ingadozó jegyzések).
A jegyzésekből úgy tűnik, hogy a forintot inkább hazai szereplők "védik" (veszik), míg külföldiek adják - mondta el a portfolio.hu érdeklődésére egy nagyobb piaci szereplő devizakereskedője. Elmondása szerint lehet, hogy bizonyos vállalati szereplők (exportőrök) kedvezőnek ítélve a mostani szinteket nagyobb tételű forintvételekkel tartják feltűnően stabilan a magyar fizetőeszközt, holott az egész régióra a fokozott gyengülés a jellemző. A kereskedő jelezte: 255-255.10 körül nagy összegű megbízások teljesültek.

Vannak még támaszok

Amennyiben tovább gyengülne a forint, a 255.40-es, majd a 256-os szintek lehetnek támaszok. A dealer utalt rá, hogy 257 körül opciós érdeklődés is megfigyelhető (feltehetően ezen szint megvédéséhez komoly érdekük fűződik bizonyos szereplőknek). A zloty, mint régiós befolyásoló deviza gyengülése mögött az előrehozott választásokkal kapcsolatos aggodalmak mellett a jegybankelnök utódjának személye körüli bizonytalanság is meghúzódik. "Amennyiben megfordul a piaci hangulat (pl. kissé megnyugszanak a lengyelek), akkor mi (a forint) sem fogunk kimaradni az erősödésből" - figyelmeztet a kereskedő arra, hogy nem feltétlenül csak a forint gyengülése irányába van mozgástér .

Egy kis háttér - mi miért?

"Valamelyest csillapodott a reggeli eladási hullám, abszolút indokolt a régiós korrekció" - kommentálta a ma délelőtti fejleményeket Tóth Illés, a Budapest Economics elemzője hozzátéve, hogy az idei év eleje óta jelentős erősödés volt megfigyelhető a környező piacokon (túlértékeltté váló devizák). A szakértő megjegyezte, hogy továbbra is van felesleges likviditás a globális piacon, azonban az EKB és a FED felől érkező jelzések a további kamatemelésekre inkább a core piacok felé hajtja ezeket a pénzeket. Külön érdemes megjegyezni, hogy a dollár jelentős, tegnap délután kezdődött világpiaci erősödése (kamatemelési sorozat folytatásának megerősítése egy FED illetékestől) nyomán a forint/dollár jegyzések a tegnap reggeli 210 környékéről mostanra 213.80-ig emelkedtek (kb. -1.7%). Ez a magyar exportőrök (pl. tőzsdei cégek) számára kedvező hír.

Tóth Illés utalt rá, hogy a térség valamennyi fontosabb piacán kedvezőtlen hírek láttak napvilágot az elmúlt napokban/hetekben (pl. Dél-Afrika, lengyel bizonytalanság, szlovák választások közeledte, stb.), ami a térségi befektetőket a biztonságosabbnak vélt eszközök felé tereli. Ezzel összefüggésben az elemző szerint olcsó szinteket értek el a magyar hozamgörbe hosszabb végén található papírok (pl. 10 éves hozam 7% közelébe emelkedett). Tóth várakozásai szerint bár várható, hogy innen kisebb hozamcsökkenés lehet, de 6.60% közeléig süllyedő hozamra a választások közeledte nyomán nem lát esélyt. Megjegyezte, hogy a jövő héten lesz egy nagyobb kötvénylejárat, és ennek megújítási kereslete erős vételi nyomást gyakorolhat az e heti valamennyi diszkont-kincstárjegy-aukción (bár a vételi szándék inkább a hazai bankok likviditásfeleslegével áll összefüggésben).