Sára, Márió
2 °C
6 °C

Meddig tartja magát a forint?

2006.03.13. 07:54
Míg az elemzők szerint a devizagyengülésekért elsősorban a fejlődő piacok megítélése a felelős, addig van olyan vélemény, amely szerint a forint kilóg a sorból. A napi kereskedésben ugyanis jelentős a spekuláció.
Mindössze a 260 forintos lélektani határhoz közelítve tartóztatta meg magát a forint, amely immáron két hete tartósan gyengül, és a hetet a nem túl biztató 259,50-es árfolyamról várja. A 260 forintos árfolyamérték egyelőre stabil támasznak tűnik, a piacon mind többen tudni vélik annak okát, eddig miért nem tudta a gyengülés áttörni azt.

Egyre valószínűbb, hogy a napi kereskedések kilengései mögött spekulációs hatások rejtőznek - mondták lapunknak elemzők. A szerdai forintgyengülésről utólag derült ki, hogy a háttérben egy beragadt, 150 millió euró értékű opciós forinteladás állt, ezt a magyar tőzsde bezárása után az illikvid londoni piacon csak nagy veszteségek árán lehetett teljesíteni. Ehhez hasonlóan a pénteki 260 forintos euróárfolyamról való visszapattanás is vélhetően egy nagyobb összegű opció lehívását védte; ennek elkerülésében több hazai pénzintézet - az MTI-Eco szerint legaktívabban a Magyar Fejlesztési Bank - is érdekelt volt.

Leszakadt a forint?

A két héttel ezelőtt elindult forintgyengülési hullámot az azt megelőző napon megjósló Török Zoltán, a Raiffeisen elemzője szerint a forint már trendszerűen leszakadt a régiós valutáktól, elsősorban a nagy államháztartási hiány miatt. A utóbbi napokban a forint, a zloty és a két szomszédos korona együttes mozgásából jól látható, hogy a háttérben a kedvezőtlen külső környezet globális hatása állt. A forint azonban az elmúlt fél évben végig rosszabbul teljesített régiós társainál. A gyengülés útját ugyanakkor együtt járja a régiós devizákkal. Épp ezért az elemző szerint nem lehetünk elégedettek, ha a forint esetleg a 250-260-as euróhoz viszonyított sávban marad, miközben a többi régiós deviza árfolyama erősödésnek indul. A Raiffeisen a forint fokozatos gyengülését valószínűsíti a következő időszakra, ami a választások után is folytatódhat, amennyiben a fiskális korrekció elmarad.

Egyetértő miiniszterek
A forint hétfő reggel a régió valutáival együtt erősödött a bankközi devizapiacon, bár a kereskedők szerint kérész életű lesz ez az irányzat. A jelenlegi és az előző parlamenti ciklus második pénzügyminisztere szerint is alapvetően külső okok miatt gyengült a forint az elmúlt napokban. A Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában hétfőn Veres János pénzügyminiszter hangsúlyozta: a szakértők egyetértenek abban, hogy a hosszú idő óta magas olajárak miatti amerikai és európai kamatemelés a fő oka annak, hogy a kelet-európai régióban gyengültek a valuták. Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED és az Európai Központi Bank kamatemelése miatt szűkült a kamatrés a kelet-európai országok kamataihoz képest, és ez hatott a régióban a visegrádi 4-ekre is. A legnagyobb mértékben Lengyelországban gyengült a nemzeti valuta - tette hozzá Veres János. A pénzügyminiszter elmondta, hogy e kérdésben egyetértés van a kormányzat és a jegybanki vezetés között, az elmúlt napokban a pénzügyi vezetés többször konzultált jegybanki illetékesekkel - tette hozzá. Varga Mihály, aki alapvetően egyetértett a Veres János által elmondottakkal, kiegészítésként arra hívta fel a figyelmet, hogy az amerikai kamatemelés hatása miatt is drágább lesz a magyar adósság finanszírozása. Kifejtette: a forint gyengülésére hatott az is, hogy a három nagy hitelminősítő intézet az elmúlt hónapokban rontotta Magyarország minősítését, s ez mint fogalmazott, "nem ad jó aurát a magyar gazdaság számára". A két pénzügyminiszter egyetértett abban, hogy Magyarországnak a jövőben is szüksége lesz külső finanszírozásra a gazdasági növekedés fenntartása érdekében. (MTI)