Valér
2 °C
8 °C

Az amerikai infláció hathat a forintra

2006.03.16. 10:05
Kapcsolódó cikkek (1)
Az egész régió teljesítményét befolyásolhatja az amerikai kamatemelési várakozásokra jelentősen kiható ottani inflációs adat mai közzétéle. A forintnak nem ártott az egynapos szünet, reggel erősödésnek indult.
A 261.50-261.80 körüli stabil nyitást követően 262.50-ig emelkedtek a jegyzések a forint/euró relációban, összhangban az enyhe reggeli régiós gyengüléssel. Az utóbbi percekben azonban a leértékelődés megfordult az egész régióban, a forint/euró kurzus 261.50-261.90 körül ingadozik. A magyar piacon fontosak lesznek a délben megjelenő állampapír aukciós eredmények, illetve a délutáni részletes februári államháztartási hiányadatok és a márciusi előrejelzés. A feltörekvő piaci befektetők kiemelt figyelmet szentelnek a délutáni amerikai inflációs adatra.

A szerdán közzétett vártnál alacsonyabb lengyel inflációs adat zloty-erősödést és hozamcsökkenést generált a kamatcsökkentési várakozásokon keresztül. Szerdán a régiós piacokon is kedvező hangulat uralkodott, a devizák stagnáltak, illetve enyhén erősödtek az euróval szemben. Mindez a forintra is jótékonyan hatott.

Ma, csütörtök délben jelennek meg a piaci hangulat tesztjének számító 5 és 10 éves magyar kötvényaukciós eredmények (meghirdetett mennyiség 45 és 35 milliárd forint). Délután 4 órakor tartja a pénzügyi tárca az államháztartás februári folyamatairól szóló sajtótájékoztatót. Az előzetes adatok szerint 295.1 milliárd forintos deficittel zárt a büdzsé, ami 2004. júniusa óta a legmagasabb havi hiánynak felel meg. Márciusra is hasonlóan magas deficit várható az eddigi prognózis alapján.

Délután fél 3-kor jelennek meg az amerikai februári inflációs adatok, melyek érdemben befolyásolhatják a FED-del kapcsolatos kamatemelési várakozásokat, így visszahathatnak a feltörekvő piacok teljesítményére is. Az elmúlt hetekben a fejlett piaci kamatemelések (illetve hozamemelkedések) fozott átrendeződésekhez vezettek a feltörekvő piacokon, a kockázatvállalási hajlandóság csökkent, a befektetők a kedvezőbb fundamentumokkal rendelkező piacok felé fordultak.