Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Felfigyelt a világ a forint esésére

2006.03.29. 15:02
Tovább gyengült reggel óta a forint, az euró árfolyam 268 közelébe emelkedett. Eközben már a világban is egyre nagyobb híre megy a magyar deviza esésének, egyes elemzések szerint a 270-es határ átlépésével a 300 szint lehet a következő megálló.
Átlagos forgalom mellett gyengült ma reggel 268 közelébe a forint (mintegy -0.7%-os leértékelődés), míg az állampapírok másodpiacán közepes forgalom mellett a hozamgörbe teljes egészén mintegy 5 bp-os hozamemelkedés látszik - mondta el a portfolio.hu érdeklődésére egy nagyobb piaci szereplő devizakereskedője, illetve egy elsődleges állampapír-dealer. A tegnapi FED-kamatdöntést követő közlemény a vártnál keményebb hangvételű volt, a további kamatemeléseket előre vetítő jelzés kedvezőtlen hangulatot eredményezett a feltörekvő piacokon, így Magyarországon is.

Irány a 300?

Tegnap este a CNBC gazdasági hírtelevízióban a forint/euró árfolyammal is foglalkoztak. Elhangzott, hogy amennyiben 270 fölé kerülne az árfolyam, pusztán technikai alapon akár 300-ig is gyengülhet a magyar fizetőeszköz. Hírünk van, egyre inkább felfigyelhet a világ a magyar fejleményekre - figyelmeztetett a devizakereskedő, aki szerint "még mindig nem vették elő igazán a magyar fundamentumokat a befektetők"; ami eddig bekövetkezett, az "még mindig nem forint-sztori" (a többi régiós, illetve egyéb feltörekvő piaci deviza is gyengélkedik).

Szerinte az látszik, hogy a szereplők egy kisebb forinterősödést követően mindig euróvételekre váltanak, amivel egy feljebb tolják a kurzust. "Fölfelé van tér" - jegyezte meg hozzátéve, hogy véleménye szerint jövő héten 270 fölé kerülhet a forint/euró kurzus. Megjegyezte, hogy ha ilyen rossz marad a feltörekvő piaci hangulat, a grafikont szemlélve "előbb-utóbb elképzelhető, hogy támadás éri a forintot" (egyre többen ráugranak a gyengülésre).

Mi lesz az aukción?

A rossz hangulat miatt egyes szereplők körében aggodalom övezi a holnapi két aukciót (3 és 15 éves), melyeken az ÁKK szokatlanul nagy összeget, 70+20 milliárd forintot ajánl fel értékesítésre. "Jól fog elmenni a két papír, eddig is elmentek" (amikor rossz volt a hangulat) - nyugtatta a kedélyeket kérdésünkre egy elsődleges állampapír-forgalmazó kereskedője. A 3 éves papírt a másodpiacon (középárfolyamon) jelenleg 7.25% körül, az 5 évest 7.15% körül, a 10 évest 7.06% körül jegyzik. Ezek mintegy 5 bp-tal alacsonyabbak, mint az adott futamidőknél megfogalmazható támasz-szintek.

A kereskedő szerint amennyiben a forint átlépi a 268-as szintet az euróval szemben (melyet rövid távon kevésbé tart valószínűnek), úgy áttörhetnek ezek a (hozambeli) támasz-szintek (esetlegesen további lökést adva a forintgyengülésnek). Amennyiben tartósan 268 felett maradna a forint, szinte biztos, hogy az MNB a következő kamatmeghatározó ülésén kamatemelést hajtanak végre - jelentette ki a szakértő, aki szerint a kötvénypiac kissé longpozícióban van. A hirtelen árfolyamváltozások is arra utalnak, hogy minimális a shortpozíciók aránya és kiütötték az összes opciós pozíciót, így a forintpiac lényegében "tiszta" - jegyezte meg a kereskedő.