György
14 °C
24 °C

Erősödni kezdett a forint

2006.04.24. 11:22
A nemzetközi trend a forinttal együtt mozgó devizáknak is kedvez, a választás végének és a biztos eredménynek örül a piac. A kormánynak lépnie kell, ha az országot ki akarja vezetni a most nagyon nem kedvelt, egyensúlyhiánnyal küzdő államok sorából.

Egy hónapja nem látott "magasságba" erősödött a forint az euróval szemben, reggel 262,20-os szinten is születtek kötések a bankközi piacon, a magyar deviza egész nap 262,5 alatt tartotta magát. Az Index által megkérdezett elemzők szerint az erősödésben van a szerepe a választásoknak, bár csekély. A piac maximum azt honorálja, hogy az erre fennálló esély ellenére nem született sem patthelyzet, sem szoros, a bizonytalanságot továbbra is fenntartó eredmény.

A zsűri nemzetközi

A forint a múlt héten jellemző 265-ös szintről már pénteken erősödésnek indult, ez folytatódik ma is. Ha megnézzük a devizákat, amelyekkel a forint az utóbbi időben együtt mozgott, látható, hogy most is döntően nemzetközi trendről van szó - emelte ki Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. Kisebb erősödésnek indult a zloty, az új-zélandi dollár és a szlovák korona is. A dollár ugyanakkor gyengült az euróval szemben, az amerikai deviza iránti kisebb kereslet jellemzően jót tesz a régiós, kockázatosabb besorolású eszközöknek - mondta Nyeste Orsolya, az Erste Bank vezető elemzője. Szerinte a választások lezárultának azonban most van jelentősége a forint árfolyamot illetően: a piac nem a koalíció győzelmének, hanem az egyértelmű helyzetnek örül. Amennyiben a kisebb valószínűséggel, de elképzelhetőnek tartott szorosabb - esetleg a választások után újraszámolási kezdeményezésekkel is megkérdőjelezett -, patthelyzetet hozó eredmény alakult volna ki, az biztosan negatívan befolyásolta volna a forint árfolyamát.

Mennyi időt kapunk?

Noha abban mindkét elemző egyetért, hogy a forint mozgása alapvetően a nemzetközi trendekkel, és nem a hazai államháztartási helyzettel függ össze, és abban is, hogy ezzel együtt szükség lenne azonnali egyensúlyjavító intézkedésekre, abban már megoszlanak a vélemények, mekkora jelentősége van az új kormány lépéseinek. Nyeste Orsolya szerint a piac most már azonnali döntéseket vár, a kampány nyújtotta kegyelmi időszaknak vége. Szerinte azért is pozitív a mostani reakció, mert stabil többség alapján talán nem lesz akadálya a konszolidációs lépéseknek. Duronelly Péter azonban úgy látja, a tőkepiacot továbbra is nemzetközi trendek mozgatják Magyarországon, ebben néhány "fűrészfog" lehet, mit mond és főleg mit tesz az új kormány.

Az igazgató úgy látja, az a negatív hangulat, amely az egyensúlyhiányos piacokat jelenleg övezi, némileg enyhült, illetve az elmúlt hónapokban "túladott" devizák most korrigálnak, de hamarosan újabb gyengülés következhet, akár függetlenül az új kabinet intézkedéseitől. A kormánynak ráadásul nem elég beszélnie: az elmúlt négy évben a régi-új koalíciónak sikerült eljutnia oda, hogy "tökmindegy, mit mondanak, senki nem hisz nekik", a konkrét intézkedések hatása pedig később jelentkezhet. Duronelly szerint a miniszterelnök bár látja, hova kellene eljutni, az nem látszik, milyen eszközökkel akar - különösen az őszi önkormányzati választások előtt - operálni. Az egyensúlyjavító intézkedések abban segíthetnének, hogy Magyarországot ne az ilyen típusú piacok egyik legrosszabbjaként tartsák számon. "A kormány sem tudhatja, mennyi ideje van, lehet, hogy még nyáron újabb pofonok jönnek, igaz, akár az egész évben fennmaradhat az eddigi kegyelmi állapot" - hangsúlyozta a befektetési igazgató.