Eleonóra
-1 °C
2 °C

Négy forintba kerül az egyforintos

2006.05.15. 10:53
A képviselt érték négyszeresébe kerül az egy- és a kétforintos gyártása, mióta a világpiacon jelentősen megdrágult az alapanyagul szolgáló réz, a cink és a nikkel ára -- írja a Népszabadság. Ha leállítanák a gyártást, az közvetlenül egy milliárd forint megtakarítást jelentene, de a pénzforgalom egyszerűsödésének továbbgyűrűző hatásai miatt száz milliárd forint is megspórolható.
A kínai igények évek óta tartó emelkedése a legfőbb oka annak, hogy a világpiacon jelentősen megemelkedett a fémek ára. Az utóbbi hetekben újabb drámai drágulás zajlott: a réz tonnája márciusban ötezer, a múlt héten már nyolcezer dollárt ért, a nikkelé 15 ezerről húszezerre, a cinké 2400-ról 3400 dollárra szökkent fel ugyanebben az időszakban -- írja a Népszabadság.

Drága lett a forint

Éppen ezek a fémek azok, amelyeket a világon mindenütt az aprópénzek alapanyagaként használnak. Nálunk az 1 forintost például rézből, nikkelből és cinkből, a 2 forintost rézből és nikkelből, a 100 forintost rézből és cinkből verik.

Az egyforintos és a kétforintos esetében a megemelkedett nyersanyag árak következtében ma az egyes érmék előállítása négyszer annyi pénzbe kerül, mint amilyen névértéket ténylegesen képviselnek, de szakértők szerint az 5 és a 10 forintos érme is többe kerül, mint amennyit képvisel. Az érmék zömét ráadásul nem is használjuk: világszerte az a tapasztalat, hogy a kis címletű érméknek legfeljebb 15-20 százaléka vesz részt a forgalomban - a többi valahol egy fiókban hever. Évente a két érméből összesen 150 millió darab kerül forgalomba, és az 1993-as kibocsátás óta közkézen forgó 2,5 milliárd érme kétharmadát (918 millió darab egyforintos és 780 millió darab kétforintos) már ez a két címlet teszi ki. Gyártásuk leállítása közvetlenül évi egymilliárd forintnyi költséget takarítana meg, de további előnyökkel járna az árak ebből következő kerekítése, ami a pénzforgalom teljes költségét tovább mérsékelné. Ez a teljes költség hozzávetőlegesen a GDP fél százaléka, azaz több mint százmilliárd forint - írja a lap.

Másokat is érint

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nyilatkozatai arra utalnak, hogy a jegybank a készpénzforgalom-igényeire hivatkozva egyelőre ragaszkodik az 1 és 2 forintosokhoz, bár a világ számos országában (Finnország, Ausztrália) már nem használják az ilyen kis címletű érméket. Sok EU-tagállam gondolkodik azon is, hogy elfogadja ugyan az 1 és 2 eurócentest a készpénzes fizetésekben, de gyártani már nem fogja őket. Az Egyesült Államokban - ahol az alapanyagárak emelkedése miatt most már 1,23 centbe kerül a "penny" előállítása - már évek óta fontolgatják a gyártás megszüntetését.